Margaret Thatcherile püstitatakse Falklandi saartele mälestusmärk

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margaret Thatcher 1983. aastal Falklandi saartel
Margaret Thatcher 1983. aastal Falklandi saartel Foto: SCANPIX

Suurbritannia meretagusele alale, Falklandi saartele plaanitakse järgmisel aastal püstitada mälestusmärk kunagisele Briti peaministrile Margaret Thatcherile.

Thatcher oli peaminister siis, kui Ühendkuningriigi ja Argentina vahel tekkis vaidlus Falklandi saare kuuluvuse pärast, kirjutab iltasanomat.fi.

Thatcher langetas 1982. aastal otsuse saata Briti väeüksused Argentina armee poolt okupeeritud saari tagasi võtma.

Thatcherile pronksist mälestuskuju püstitamisest teatas Briti peaminister David Cameron.

Falklandi saarte pealinnas Stanleys on juba varasemast Margaret Thatcheri nime kandev tänav.

Lisaks kujule saavad Falklandi saared ka Lõuna-Atlandi medali, mille said kõik 30 000 Briti sõdurit ja tsiviilisikut, kes osalesid Falklandi sõjas.

Wikipedia: Margaret Hilda Thatcher, paruness Thatcher (neiupõlvenimi Roberts, 13. Oktoober 1925 – 8. aprill 2013) oli Suurbritannia Konservatiivse Partei poliitik, Ühendkuningriigi peaminister 1979 kuni 1990 ning Suurbritannia Konservatiivse Partei esimees aastatel 1975–1990.

Thatcher oli 20. sajandi kõige kauem ametis olnud Briti peaminister ja ainuke naispeaminister Ühendkuningriigis.

Falklandi sõda oli sõjaline konflikt Argentina ja Suurbritannia vahel. Sõja põhjustas vaidlus Atlandi ookeani lõunaosas asuvate Falklandi ning Lõuna-Georgia ja Lõuna-Sandwichi saarte riikliku kuuluvuse üle.

Sõda algas 2. aprillil 1982, kui Argentina väed okupeerisid Falklandi ja Lõuna-Georgia saared. Suurbritannia valitsus saatis saari tagasi vallutama mereväe üksuse, mis pidi võitlema Argentina laevastiku ja õhuväega.

Konflikt kestis 74 päeva ning lõppes Argentina vägede alistumisega 14. juunil 1982.

Selles hukkus 649 Argentina ja 255 Briti sõdurit ning kolm Falklandi saarte tsiviilelanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles