Tusk: Venemaa on EL-i jaoks strateegiline probleem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu president Donald Tusk.
Euroopa Liidu president Donald Tusk. Foto: SCANPIX

Venemaa on Euroopa Liidu (EL) jaoks strateegiline probleem ja ühendus vajab sellega tegelemiseks aastateks kokku lepitud strateegiat, ütles EL-i president Donald Tusk neljapäeval.

Euroopa Ülemkogu uus president Donald Tusk kasutas neljapäeva õhtul pärast ülemkogu antud pressikonverentsil Ukrainast ja Venemaast rääkides Euroopa Liidu juhtide kohta harjumatult otsekohest leksikat.

Tema sõnul Euroopa Liidu kaks kõige suuremat väljakutset hetkel investeeringud ja olukord EL-i idapiiril.

«Meie strateegiline probleem ei ole mitte Ukraina, vaid Venemaa,» ütles Tusk.

«Kui räägime Ukraina tulevikust, siis räägime tegelikult kogu Euroopa tulevikust, meie tulevikust,» lisas Tusk, kes enne ülemkogu presidendiks valimist tänavu sügisel oli Poola peaminister.

Euroopa Liit peab Ukraina teemaga tegelema vastavalt oma ambitsioonile ja võimetele, leidis ta.

«Peaksime tegema rohkemat olukorrale reageerimisest ja kaitsepositsioonis olemisest. Eurooplastena peaksime taastama oma eneseusu ja mõistma oma tugevust.»

Tusk, kelle jaoks oli see esimene ülemkogu juhtida, märkis ka, et idasuunalises välispoliitikas vajab Euroopa Liit pikaajalist, aastateks kokku lepitud strateegiat.

«Peame seda mängu võtma kui pikaajalist mängu,» rõhutas Tusk.

Samas kinnitas Tusk, et äsjalõppenud ülemkogul, kus suhted Ukraina ja Venemaaga olid üheks arutlusteemaks, et Euroopa Liidu liidrid olid ühtsemad kui kunagi varem.

Ukraina teemat on kavas uuesti arutada ülemkogul tuleva aasta märtsis, teatas president.

Eelmisel nädalal ütles ka Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker, et Venemaa on Ukraina kriisiga seoses muutunud EL-ile strateegiliseks probleemiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles