Igor Kopõtin: tundub, et Putinil on närvid püsti

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin eilsel pressikonverentsil.
Vladimir Putin eilsel pressikonverentsil. Foto: Dityakin Alexei/TASS

Õppejõud Igor Kopõtin rääkis, et temale jäi eilselt pressikonverentsilt mulje, justkui Vladimir Putinil on närvid püsti, kuna talle esitati mitmeid ebameeldivaid küsimusi, millest ta vanade propagandavõtetega püüdis mööda hiilida. Rubla masendavast olukorrast on aga ka kohalikud venelased aru saanud, kuna naaberriikidest sõidetakse Venemaale tehnikat ostma.

«Tundub, et Putinil on närvid püsti, sest talle esitati mitmeid küsimusi, mis olid talle ebameeldivad, mis puudutasid nii majanduslikku olukorda kui ka poliitilist olukorda, eriti muidugi Ukrainas,» rääkis ajaloolane ja õppejõud Igor Kopõtin Kuku raadiole eilsest Putini pressikonverentsist.

Näiteks kui ajakirjanik Ksenia Sobtšak küsimuse küsis, siis proovis Putin teha nalja ja küsis, miks Sobtšakile üldse mikrofon anti.

Kopõtin kuulas järgi ka venekeelset raadiot Svoboda, kus tekkisid pikad arutelud ja analüüsiti, kuidas tõlgendada ühte või teist Putini sõnumit.

Suunatud venelastele

Oli aru saada, et pressikonverentsi näol oli tegemist propagandistliku produktiga, mis oli suunatud Venemaa siseturule. «Putin üritas veenda rahvast, et Venemaa ikkagi liigub õigel kursil ja kõik raskused, mis Venemaal praegu on, saab ületada,» ütles Kopõtin.

Vene ajakirjanduses räägiti ka seda, et Putin ei suutnud pressikonverentsil otseselt midagi uut öelda. «Kõik tema sõnumid on ikkagi Putini vana käitumismustri järgi. Putin on muutmatu, ta kasutab vanu propagandistlikke klišeesid, mida varemgi on meedias ümber lükatud, aga Putin ikka räägib nendest. Näiteks, et väidetavalt on olnud kokkulepe Venemaa ja NATO vahel pärast Berliini müüri langemist, et NATO ei laiene itta. Kõik teavad, et see on propagandistlik klišee, aga ikka Putin kasutab seda korduvalt,» kirjeldas Kopõtin.

Rubla languse tõttu on Venemaa elanikud ka sotsiaalmeedias veidi kriitilisemad. Nad näevad, kuidas Kasahstanist ja Valgevenest sõidavad inimesed Venemaale, et osta odavalt autosid ja tehnikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles