Soini: julgeoleku- ja välispoliitika nurjudes läheb kõik hukka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlissoomlaste juht Timo Soini.
Põlissoomlaste juht Timo Soini. Foto: SCANPIX

Põlissoomlaste juht, Soome parlamendi väliskomisjoni esimees Timo Soini rõhutas välis- ja julgeolekupoliitika ühtsuse tähtsust.

Ta viitas sellega peaministri ja Keskerakonna erinevatele käitumisjoontele.

«Väga oluline on see, et parlament, valitsus ja president ajavad ühte joont. See on soomlaste eelis. Meil läheb kõik nässu, kui välis- ja julgeolekupoliitika veab alt,» rääkis ta täna MTV saatele «Huomenta Suomi».

Helsingin Sanomate tellitud värske küsitluse järgi koguvad Põlissoomlased kevadistel üldvalimistel 14,2 protsenti häältest, saavutades populaarsuselt neljanda koha.

Kui valimised toimuks praegu, siis Keskerakond koguks 26,1-protsendise, sotsiaaldemokraadid 16,9-protsendise ja Koonderakond 16,7-protsendise toetuse.   

«Viime need valimised enne läbi. Gallupi tulemus valmistas pettumust ja see on minu taak,  siin pole midagi seletada,» ütles ta.

Keskerakonna võitu või pärast valimisi võimule tuleva võimaliku punamulla valitsuse osas ei tahtnud Soini arvamust avaldada.

«Soome on sellises olukorras, et me peame olema mõju avaldajate seas. Põlissoomlased on valmis kandma vastutust, olukord on keeruline tööhõive ja välis- ning julgeolekupoliitika valdkonnas.»     

Soini on tõsiselt mures Venemaa olukorra pärast. Ta kuulas eile Vene presidendi Vladimir Putini traditsioonilist suurt pressikonverentsi. «Venemaa tundis end pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist alandatuna ja see pole Venemaa jaoks vastuvõetav. Venemaa peab olema maailmatandril, venelased pürivad selle poole, et Venemaad ja venelasi võetaks tõsiselt, et Ühendriigid võtaks neid tõsiselt.»

Soini arvates on ohtlik, kui karu tunneb end käpakile surutuna. «Infosõda rahvusvahelises poliitikas jätkub. Üldiselt on juttudel mingi plaan taga, mis on Venemaa plaaniks nüüd? See, et tegemist on tuumarelva omava suurriigiga, on tõsiasi, mis teeb murelikuks,» tõdes ta.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles