Väljasaadetud Itaalia ajakirjanik: eestlased arvavad, et elavad teisel planeedil

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Giulietto Chiesa pärast pressikonverentsi Moskvas, kus ta rääkis Eesti otsusest talle sissesõidukeeld kehtestada.
Giulietto Chiesa pärast pressikonverentsi Moskvas, kus ta rääkis Eesti otsusest talle sissesõidukeeld kehtestada. Foto: Dzhavakhadze Zurab / Scanpix

«Hoolimata sellest, et Eesti asub Euroopas, ei käitu ta nagu Euroopa riik,» ütles Itaalia ajakirjanik ja endine europarlamendi saadik Giulietto Chiesa Moskvas ajakirjanikele. «Nad arvavad ilmselt, et elavad teisel kontinendil või planeedil.»

Nädala algul nabis politsei Chiesa hotellis kinni ja palus riigist lahkuda. Siseministeeriumi teatel oli neil põhjust arvata, et itaallane, kes ise nimetab end Euroopa kodanikuks, võib ohustada Eesti avalikku korda ning julgeolekut. Seetõttu kehtestati Chiesale sissesõidukeeld.

Koort ei soostu ERRi uudiste vahendusel detailsemalt keelu põhjuseid kommenteerima. Ta ütleb vaid, et sissesõidukeeld on aidanud vältida näiteks rassilise, usulise või poliitilise viha õhutamist. «Suveräänse riigi õigus ja kohustus on kaitsta oma elanikkonda,» ütles ta.

Välisministeeriumi pressiesindaja Mari-Liis Valter ütles Venemaa suurimale ingliskeelsele väljaandele RT, et muuhulgas laitis siseministeerium maha selle, et Chiesa on kaitsnud ja õigustanud Arnold Merit, kes oli kohtu all inimsusevastaste kuritegude pärast.

Chiesa sõitis Eestist pärast kinnipidamist rongiga Moskvasse, kus ta kohe ka pressikonverentsi andis. Ta ütles RT vahendusel, et naaseb Eestisse kohe pärast sissesõidukeelu lõppu, et oma kõne «Kas Euroopal maksab karta Venemaad?» ära esitada. Selleks ta Eestisse algselt tulla plaaniski - et osaleda Impressumi konverentsil. Chiesa sissesõidukeeld kehtib vaid kuu aega, kuni 13. jaanuarini. «Ilmselgelt rikkusid nad kõiki juriidilisi reegleid Euroopa Liidus,» ütles Chiesa Eesti siseministeeriumi otsuse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles