Eesti on aidanud e-riigi lahendusi juurutada 26 riigis

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti on aidanud e-riigi lahendusi kasutusele võtta 26 riigis.
Eesti on aidanud e-riigi lahendusi kasutusele võtta 26 riigis. Foto: Toomas Huik

Sel aastal on E-riigi Akadeemia aidanud e-riigi lahendusi kasutusele võtta 26 riigis. Suuremahulisemaid arendusi on akadeemia teinud Armeenias, Ukrainas, Moldovas, Kõrgõzstanis ja Palestiinas. Eksootilisematest maadest on e-riiki käidud uudistamas Fääri saartelt, Indiast ja Bhutanist.

Endistest idabloki riikidest on kiire e-valitsemise areng olnud Ukrainas, Moldovas, Kõrgõzstanis, Aserbaidžaanis ja Armeenias. Seejuures Kõrgõzstanis, Armeenias ja Moldovas on rakendust leidnud Eestiga väga sarnased e-valitsemise lahendused. Aserbaidžaan on aga meie mobiil-IDd edasi arendanud ja kasutab hetkel maailma moodsaimat autentimissüsteemi. 

Kaugematest kantidest hakkab e-riik reaalsuseks saama ka Palestiinas, kuhu E-riigi Akadeemia koos tehnoloogiafirmadega on rajanud riigiasutuste andmevahetuskeskkonna x-tee.

E-valitsemise kõrval pakub teistele riikidele järjest enam huvi küberturbe teema, mis väljendub kasvavas koolituste arvus ja suuremates projektide käivitumises Moldovas ja Kõrgõzstanis. Selle kõrval on akadeemia eest vedamas küberturbe indeksi loomist, mis aitaks hinnata riikide küberturbe taset ning jagada sellele tuginedes ka parimaid praktikaid. Katseprojekti käigus vaatleb akadeemia küberturbe taset Ukrainas, Moldovas ja teistes idapartnerlusmaades. 

E-riigi Akadeemia selle aasta ulatuslikematest tegevustest saab lugeda täpsemalt siit

E-riigi tutvustamist ja lahenduste väljatöötamist välisriikides on rahastanud Eesti Välisministeerium, Euroopa Komisjon, USA valitsuse arengukoostööorganisatsioon USAID, Rootsi valitsuse arengukoostööorganisatsioon SIDA, Avatud Eesti Fond, Suurbritannia Saatkond Tallinnas, ja Šveitsi valitsuse arengukoostööorganisatsioon Swiss Contribution. Eesti-siseseid tegevusi on rahastanud Avatud Eesti Fond, EMSL, Vabaühenduste Fond ja Tartu Linnavalitsus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles