Pihl loodab sotside uue juhi valimist edasi lükata

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peafavoriidi sotside juhi kohale – senine esimees Jüri Pihl (paremal) ja praeguse juhtkonnaga rahulolematute soosik Sven Mikser.
Peafavoriidi sotside juhi kohale – senine esimees Jüri Pihl (paremal) ja praeguse juhtkonnaga rahulolematute soosik Sven Mikser. Foto: Priit Simson/Peeter Langovits

Vältimaks valimiste lävel juhivahetamisega kaasnevat segadust, loodab sotside esimees Jüri Pihl oma kaasvõitlejatega, et oktoobrikuise üldkogu päevakavva uue juhi valimise punkti ei võeta.


Juba ligi aasta sotside seas käärinud erimeelsused said näiliselt selgema sihi selle aasta juuni alguses, mil sotside juhatus toetas esimehe Jüri Pihli ettepanekut kutsuda sügisel kokku erakonna üldkogu. Meenutuseks, tol hetkel üritas Pihl üle mängida oma Toompeal riigikogus pesitsevaid erakonnasiseseid vastaseid.

Nimelt tekkis Eiki Nestoril, Indrek Saarel ja Hannes Rummil idee kutsuda sügisel kokku üldkogu, kus saaks nendega liitunud rahvaliitlasi paremini erakonda siduda, juhtimist korrastada ja ka Keskerakonnaga Tallinnas kokku mänginud Pihli välja vahetada. Viimane kuulis plaanist, haaras ohjad enda kätte ja tegi ise ettepaneku üldkogu kokku kutsuda.

Nüüd on käes aeg, mil Pihl ja tema toetajad teevad tööd selle nimel, et juhivahetus üldse päevakorda ei tõusekski. Sel pühapäeval koguneb sotside volikogu, mis kutsub kokku üldkogu ja seab paika selle päevakava.

Pihli toetajate leeri sooviks on, et päevakavasse «juhatuse liikmete tagasi kutsumise ja uue juhatuse valimise» punkti ei hääletatagi, vaid oodataks aprillini, mil saab täis Pihlile antud kaheaastane juhimandaat ja üldvalimised on seljataga.

Nelja Suure ühispöördumine

Eile saatsid Ivari Padar, Marju Lauristin, Eiki Nestor ja Andres Tarand erakonnale ühispöördumise, kus nad pidasid siiski õigeks, et üldkogul tuleb sotside juhatuse liikmetele anda uus mandaat.

Sellele erakonna endiste juhtide ehk Nelja Suure pöördumisele eelnesid aga mitmete piirkondade esindajate kirjad erakonna siselistis, kus avaldati muret, et miks sellist juhivahetuse komejanti vahetult enne valimisi korraldatakse ja erakonna mainet kahjustatakse.

Kuid just märtsikuised riigikogu valimised on need, mis erakonna ladvikus asjad teravaks ajavad.

Vaadates tõele näkku, miks on tarvis ühel mitte just kõige suurema rahakotiga erakonnal kokku kutsuda üldkogu oktoobris, kui see niikuinii seisab ees detsembris, mil kinnitatakse valimisplatvorm ja valimisnimekiri?

Lisaks erakonnasisesele isikute mittesobivusele käib praegu võitlus ka kohtade eest riigikogu valimisnimekirjas. Detsembrikuu valimistele pühendatud üldkogul ei ole selles plaanis võimalik enam midagi teha.

Hetkel parlamenti kuuluvad sotsiaaldemokraadid toetavad selgelt Sven Mikserit, kes on ka andnud nõusoleku esimeheks kandideerida. Esimehe kandidaadiks on nimetatud ka Indrek Saar, kuid Postimehe andmetel taandaks ta end valimistel ja astuks Mikseri selja taha.

Terve suvi ettevalmistusi

On selge, et Pihl teeb kõik, et tuleval aastal valitav riigikogu fraktsioon koosneks nn tema inimestest, ja tema lähimasse valimismeeskonda ei kuuluks talle hetkel teravalt vastanduvad Eiki Nestor, Hannes Rumm või Katrin Saks. Mikseri puhul on eesmärgid aga sootuks vastupidised.

Pihl kinnitas, et ta on hetkel keskendunud sellele, kuidas minna valimistele vastu erakonnaga, kel on suurem toetus kui kümme protsenti ja kel on ühtviisi tugevad majandus-, rahandus-, sotsiaal- ja haridusplatvormid.
«Olen sellele pühendanud kogu suve,» ütles Pihl. «Juhtimisküsimustes tuleb austada volikogu või juhatuse hääletust.»

Sotside riigikogu fraktsiooni juht Eiki Nestor tunnistas, et kuna piirkondadest on kostnud üldkogu vajalikkuse kohta kahtlusi, siis on erakonna endiste juhtide võimuses selle olulisust põhjendada.

«Meil neljal on selge mure erakonna ja Eesti poliitika pärast ning üldkogu on just see koht, kus saame valida uue, ühtse meeskonna, kellega valimistele vastu minna,» põhjendas ta.

Nestor lisas, et eelseisev üldkogu on vajalik ka selleks, et erakond oleks detsembrikuistele valimistele pühendatud üldkoguks paremini ette valmistatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles