USA keelab kaupade, tehnoloogia ja teenuste viimise Krimmi poolsaarele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

Ühendriikide president Barack Obama teatas eile, et USA keelustab kaupade, tehnoloogia ja teenuste viimise Krimmi poolsaarele, mille Venemaa kevadel okupeeris.

Samuti keelustatakse Krimmis toodetud kaupade toomine Ühendriikidesse.

Obama andis ühtlasi loa jõustada sanktsioonid inimestele ja ettevõtetele, kes tegutsevad Krimmis.

USA presidendi sõnul on sanktsioonide eesmärgiks muu hulgas toonitada, et Ühendriigid ei kiida heaks Venemaa katseid liita Krimm riigiga. Obama nõudis ühtlasi, et Venemaa Krimmist lahkuks.

«Eesmärgiks on võimaldada selgust USA ettevõtetele, mis regioonis tegutsevad ning anda kinnitust sellele, et Ühendriigid ei kavatse leppida Venemaa okupatsiooniga Krimmis ja katsetega poolsaar enda külge liita,» rääkis Obama.

«Ma kutsun veelkord Venemaad üles lõpetama okupatsiooni Krimmis ja katsed poolsaar annekteerida. Samuti tuleb lõpetada toetus separatistidele Ukraina idaosas ja kinni pidada Minski lepetest,» lisas president.

Viimastel andmetel jõustatakse koheselt sanktsioonid 24 inimesele ning mitmetele ettevõtetele ja ühendustele. Teiste seas on sihtmärgiks võetud ka mootorrattaklubi Öö Hundid, kelle mitmed liikmed osalesid Krimmi vallutamisel.

Venemaa välisministeerium väljendas eile sügavat pettumust selle üle, et Obama allkirjastas uued Moskva vastu suunatud sanktsioonid.

«Me ei jäta Washingtoni vaenulikele sammudele vastamata. Otsused kohase vastuse kohta sõltuvad sellest, kuidas USA kavatseb uusi sanktsioone rakendada,» kirjutati välisministeeriumi avalduses.

Valge Maja teavitas neljapäeval, et USA president allkirjastas Venemaale uued sanktsioonid kehtestanud seaduse, kuid ei kavatse neid koheselt rakendada. Presidendi sõnul on USA valmis praegusi sanktsioone tühistama, kui Venemaa käitumine seda lubab. Ametnike sõnul tekitas eelnõu Obamale muret, sest selles sätestatud meetmed pole kooskõlas tema poliitikaga rakendada sanktsioone Euroopa Liiduga koostöös.

Euroopa Liidu sanktsioonid Krimmile ja Sevastopolile, mis ELi Nõukogu neljapäeval heaks kiitis, avaldati reedel ühenduse ametlikus väljaandes.

Sanktsioonidega on keelatud kinnisvara omandamine või varem omandatud kinnisvara laiendamine, ettevõtete omandamine ja tegutsevates ettevõtetes suurema osaluse omandamine, laenud Krimmis tegutsevatele organisatsioonidele, uute ettevõtete asutamine Krimmis ja Sevastopolis kohalike organisatsioonide partnerina ning investeerimisteenuste osutamine.

EL kehtestas Krimmile ka kaubanduspiirangud. Krimmi ja Sevastopoli isikutele ja ettevõtetele on keelatud müüa transpordis, telekommunikatsioonis, energia-, nafta- ja gaasitööstuses ning kaevandustes kasutatavaid kaupu ja tehnoloogiaid.

Venemaa okupeeris Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare veebruari lõpul ja märtsi algul ja liidendas selle märtsi keskpaigaks.

Lääs on kehtestanud sanktsioonid kümnetele Vene ja Ukraina venemeelsetele separatistidele ning Vene panganduse, kaitsetööstuse ja energiasektori vastu.

Venemaa on vastanud sanktsioonidele toidukaupade impordikeeluga Läänest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles