Vabatahtlikud uuendavad 166 000 euro eest varustust

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Küllike Rooväli

Siseministeeriumi eraldatud siseturvalisuse vabatahtliku tegevuse 166 000 euro suurust toetust kasutavad vabatahtlikud eelkõige varustuse ja tehnika soetamiseks, kuid ka töökeskkonna parandamiseks ja koostöö edendamiseks.

Oktoobri lõpus avas siseministeerium maavalitsuste kaudu täiendava toetusprogrammi, mille eesmärk oli siseturvalisuse vabatahtlike koostöö edendamine ja võimekuse tõstmine maakondades. Siseminister Hanno Pevkuri sõnul läksid taotlusvoorud maakondades edukalt ning toetusest saab osa 77 erinevat taotlejat ja 97 projekti.

«Valdkonniti vaadates läks enamik toetusi maapäästele, iga viies toetus mere- ja järvepäästele, iga kaheksas toetus abipolitseinikele ning mõõdukalt ka naabrivalve edendajatele. Siseturvalisuse vabatahtlike tegevuse soodustamine ja toetamine nii rahaliselt kui vahenditega on siseministeeriumi jaoks oluline ning ka käesolevast täiendavast programmist tuge saavad tegevused võimaldavad kogukondade turvalisust kindlasti parandada,» lisas minister.

Maakondades moodustatud komisjonid otsustasid enamiku toetusest eraldada tehnika ja varustuse soetamiseks. Näiteks saab Saaremaa vabatahtlik merepääste selts 6490 eurot otsingu- ja päästetööde veesõiduki ostmiseks, Hiiumaa vabatahtlik merepääste selts 4617 eurot isikukaitsevarustuse ostmiseks, Rõuge priitahtlikud pritsimehed 5000 eurot paakautole pumbakomplekti soetamiseks ning politsei- ja piirivalveameti lõuna prefektuuri Jõgeva politseijaoskond 1791 eurot vabatahtlikele varustuse hankimiseks.

Toetust saadi ka töökeskkonna parandamiseks. Nii saab Alansi vabatahtlik päästeselts Harjumaal 3598 eurot päästedepoole tõstuste ostmiseks, Illuka vallavalitsus 1852 eurot Jaama vabatahtlike tuletõrjedepoo ehitustöödeks, MTÜ Orava tuletõrje selts Põlvamaal 948 eurot Orava abikomando ruumides ehitustöödeks.

Osa toetussummast suunati vabatahtlike organisatsioonide arenguks – näiteks saab politsei- ja piirivalveameti lõuna prefektuur toetust abipolitseinike ja Kaitseliidu vabatahtlike reageerimis- ja koostöövõimekuse koolituse korraldamiseks, MTÜ Eesti Naabrivalve liikmetele koolituste pakkumiseks ja uue naabrivalve piirkonna loomiseks, Raplamaa vabatahtlikud päästekomandod kogukondlike ühisettevõtmiste inventari soetamiseks jne.

Toetust oli võimalik taotleda abipolitseinikke ja vabatahtlikke päästjaid ühendavatel mittetulundusühingutel ning naabrivalve tegevust edendavatel organisatsioonidel. Samuti said toetust küsida vabatahtlikke mere- ja järvepäästjaid ühendavad mittetulundusühingud, politsei- ja piirivalveamet ning vabatahtlikku päästekomandot pidavad kohalikud omavalitsused.

Eestis on novembri seisuga 873 abipolitseinikku ning 109 lepingu alusel päästeteenust pakkuvat vabatahtlikku päästekomandot. Lepinguliselt kaasatud merepäästega tegelevaid vabatahtlike ühinguid on 29. Naabrivalvega on liitunud 11 107 majapidamist 535 piirkonnast üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles