USA palus Põhja-Korea küberrünnakute tõrjumisel Hiinalt abi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pahandust külvanud mängufilmi «Intervjuu» plakat Los Angeleses.
Pahandust külvanud mängufilmi «Intervjuu» plakat Los Angeleses. Foto: SCANPIX

USA palus Hiina abi Põhja-Korea küberrünnakute tõrjumisel ja kaalub parajasti kohaseid vastuseid Sony Picturesi tabanud häkkimise eest, teatas eile Ühendriikide kõrge ametnik.

«Me oleme vestelnud Hiina esindajatega informatsiooni jagamisest, väljendanud muret seoses kõnealuse rünnakuga ja palunud nende abi ja koostööd,» ütles ametnik uudisteagentuurile AFP.

Allika sõnul jõuti hiinlastega üksmeelele, et küberrünnakute korraldamine on riigile kohatu käitumine.

Põhja-Korea kutsus eile Ühendriike uurima ühiselt küberrünnakuid Sony Picturesi vastu ja kinnitas, et Pyongyangil pole nendega mingit pistmist.

«Kuna USA levitab meie vastu alusetuid süüdistusi ja laimu, siis teeme ettepaneku seda intsidenti ühiselt uurida,» märkis Põhja-Korea välisministeerium uudisteagentuuri KCNA teatel. «Kasutamata küll sääraseid meetmeid nagu teeb CIA, on meil oma võimalused tõestamaks, et sellel intsidendil pole meiega mingit pistmist.»

Põhja-Korea ähvardas Ühendriike ühtlasi tõsiste tagajärgedega, kui koostööst keeldutakse ja laimukampaaniat jätkatakse.

USA president Barack Obama hoiatas üleeile, et Põhja-Koread ootab Sony Picturesi ründamise eest vastulöök ja kinnitas, et Washington ei tagane eales mingi diktaatori ees.

Ähvarduste ja küberrünnaku tõttu otsustas Sony Pictures 25. detsembriks kavandatud filmi «Intervjuu» esilinastuse tühistada, sest USA ja Kanada suured kinoketid teatasid, et ei kavatse filmi näidata.

Kinoketid tegid ettevaatlikuks ähvardused häkkerite rühmituselt nimega GOP (Guardians of Peace - Rahuvalvurid), mis manitses filmi võimalikke vaatajaid 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid meelde tuletades. Häkkerid avalikustasid ka hulga Sony jaoks piinlikkust tekitanud e-kirju, stsenaariume ja muud asutusesisest suhtlust, sealhulgas infot palkade ja töötajate terviseandmete kohta.

«Intervjuu» on komöödia kahest teleajakirjanikust, kes värvatakse Põhja- Korea liidrit Kim Jong-uni tapma. Ettevõte Sony Pictures teatel kavatsetakse film avaldada mõnel teisel viisil või formaadis.

Sony Pictures teavitas, et otsib võimalusi linateose mujal avaldamiseks eesmärgiga, et seda näeksid kõik soovijad.

Hiina riiklikus meedias on samas linateost karmisõnaliselt kritiseeritud ja seda nimetatakse juhtkirjades muu hulgas järjekordeks näiteks Ühendriikide hullumeelsest kultuurilisest kõrkusest. Suuremate ajalehtede hinnangul peaksid Ühendriigid Kim Jong-uni Põhja-Korea riigipeana austama hoolimata sellest, mida temast arvatakse.

«Ameeriklased arvavad, et tohivad ilkuda teiste riikide juhtide üle, sest neil endil on vabadus kritiseerida ja nalja teha enda liidrite üle,» kirjutas Hiina Global Times.

Kommunistliku partei ajaleht People's Daily kutsus Ühendriike üles jätma liigse agressiivsuse ja järgima selle asemel viisakaid kombeid.

Hiinast on viimastel aastatel saanud Hollywoodi filmitööstusele oluline ekspordiriik koguni sel määral, et filmikompaniisid on süüdistatud Hiina võimudele ebameeldivate teemade vältimises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles