«Olukorrast riigis»: Ossinovski võib Ivanovi küsimusega välja mängida poliitilise konflikti

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjanik Andrei Ivanov
Kirjanik Andrei Ivanov Foto: Toomas Tatar / Postimees

Raadio 2 saates «Olukorrast riigis» räägiti täna muuhulgas sellest, et haridusminister Jevgeni Ossinovski võib kirjanik Andrei Ivanovi kodakondsuse küsimuse muuta suurejooneliseks poliitiliseks konfliktiks Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Reformierakonna vahel. 

Raadiosaate külalissaatejuht, Sirbi peatoimetaja Ott Karulini arvates polnud kultuuriminister Urve Tiidusel piisavalt julgust seda teemat enda käsitleda võtta. «Ma ei saa aru, miks ta ei tahtnud seda küsimust valitsuse ette viia, et seda arutada, vaid justkui otsustas ise ära. See on natuke arusaamatu. Kui on olemas inimene, kes kirjutab, on tuntud ja tunnustatud ja on ka õppejõud, siis on ta Eesti riigi teenistuses niikuinii,» ütles Karulin, kelle arvates mõistab haridusminister oma päritolu tõttu probleemi paremini. Samas näeb ta Ossinovski käitumise taga ka juriidilist põhjendust ja teatud loogikat, kuna avalduse tegi ülikooli rektor.

Allar Tankleri sõnul on mündil ka teine pool. «Üks asi on see, et Ossinovski mõistab probleemi paremini. Teine asi on see, et kindlasti mõistab ta ka selle sammu poliitilist väärtust. Kui ta haarab selle küsimuse enda teemaks ning viib valitsusse, kus on eelhoiak pigem negatiivne, siis õnnestub tal välja mängida suurejooneline poliitiline konflikt Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Reformierakonna vahel,» ütles Tankler ja lisas, et lõpplahendus saabub eeldatavasti järgmisel nädalal. 

Tankleri arvates ei tohiks Ivanovile kodakondsuse andmisel kõhklusi olla. «Peaksime olema uhked, kui saaksime teda Eesti kirjanikuks nimetada. Võime seda teha juba praegu sõltumata kodakondsusest, aga kui selline ettepanek on tehtud, oleks viisakas see positiivse lõpplahenduseni viia.»

Tallinna Ülikooli rektor Tiit Land esitas kultuuriministeeriumile ettepaneku anda Andrei Ivanovile Eesti kodakondsus eriliste teenete eest. Toetudes siseministri seisukohale teatas kultuuriminister rektorile, et sel aastal ei  plaanita eriliste teenete eest kodakondsust anda. «Olukorrast riigis» saatejuhtide arvates on tegu otsitud põhjusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles