Saksa ajakirjanik: Islamiriigi võitlejate eesmärgiks on maailma vallutamine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitleja oma lipuga.
Islamiriigi võitleja oma lipuga. Foto: SCANPIX

Saksa ajakirjaniku Jürgen Todenhöferi arvates on sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik märgatavalt tugevam ja ohtlikum kui läänes arvatakse.

74-aastane sakslane on esimene lääne ajakirjanik, kes avanes võimalus piiluda Islamiriigi telgitagusesse, kirjutab The Independent.

Pika ajakirjandusliku kogemusega Todenhöfer külastas Islamiriigi poolt vallutatud alasid Iraagis ja Süürias.

Reis Türgist Iraaki ja Süüriasse õnnestus alles pärast kuid kestnud läbirääkimisi.

Todenhöfer sõnas Saksa väljaandele dertz.de, et ta ööbis Liibüas Bengasis samas hotellis USA ajakirjaniku James Foleyga, kelle Islamiriik augustis hukkas.

Sakslase sõnul on Islamiriigi poolt vallutatud aladel elu teistsugune kui läänes arvatakse. Islamiriigi käes olev ala on pindalalt suurem kui Suurbritannia ning ainuüksi Iraagis Mosulis on umbes 5000 võitlejat. Seega on  Islamiriigi võitlejad väga laial alal ning kui lääneriigid püüavad neid õhurünnakutega hävitada, siis on see väga keeruline.

«Iga pomm, mis tapab tsiviilelaniku, toob Islamiriigi ridadesse uusi võitlejaid. Võitlejaid saabub kogu maailmast,» selgitas sakslane.

Todenhöferi arvates on Islamiriigi puhul kõige ohtlikumaks see, et need äärmusislamistid tahavad hävitada kõik teised religioonid ja ka demokraatlikud arusaamad.

«Islamiriigi võitlejad on veendunud, et nende püha sõja eesmärgiks on maailma vallutamine. Kõik, kes ei jaga nende nägemust, tuleb tappa. Erandi võib teha mõnedele juutidele ja kristlastele. Kõik see olevat koraanis kirjas ning Allah toetab neid,» selgitas ajakirjanik.

Todenhöferi sõnul elavad Islamiriigi võitlejad üsna askeetlikult, elades hävitatud majade jäänustest püstitatud barakkides ning nende menüü on lihtne.

Saksalase sõnul püüab Islamiriik aina enam sarnaneda riigiga, luues sotsiaalhoolekande- ja koolisüsteemi.

Todenhöfer jõudis Saksamaale tagasi möödunud nädalal ning ta on andnud Islamiriigi eluolu teemal palju intervjuusid.

Sakslasel on kirjutamisel raamat, milles ta paljastab senitundmata fakte Islamiriigi kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles