Swedbanki juhatuse liige: Luukase fondiga me koostööd ilmselt ei jätka

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Kitt
Robert Kitt Foto: Jaanus Lensment

Swedbanki juhatuse liige Robert Kitt kinnitas, et Swedbank ei jätka ilmselt koostööd Aadu Luukase fondiga, kuna Swedbankile tundub, et sihtasutuse väärtushinnangud on muutunud.

Robert Kitt rääkis Kuku raadiole antud intervjuus, et Swedbank on Aadu Luukase sihtasutust (SA) toetanud kuus aastat, tänavu oli seitsmes koostööaasta. «Tegemist on soliidse SAga, mis on toetanud omakorda mitmeid erinevaid asutusi ja organisatsioone Eestis. Meie jaoks tuli negatiivse üllatusena selle aasta fondi suunamuutus, millele me ei jõudnud adekvaatselt reageerida. Seepärast oleme otsustanud loobuda fondi toetamisest,» rääkis Kitt.

Nimelt usub tema sõnul Swedbank, et iga inimene, sõltumata soost, etnilisest taustast, usulisest tõekspidamisest, vanusest või orientatsioonist, peab elus saama võrdsed võimalused.

Pank kannab raha nominentidele ise

«See on meie siiras uskumine. Meie hinnangul fondi suunamuutus, mis toetas preemiaga neid väärtusi selgelt mitte aktsepteerivat organisatsiooni, meile ei sobinud,» selgitas Kitt.

Ta lisas, et ilmselt koostööd fondiga ei jätkata ka edaspidi. «Kindlasti tekkis küsimus, et toetati ju ka teisi. Teistele viie-kuuele nominendile me kanname oma toetussumma ise otse üle.»  

Kitt ütles, et tuleb arvestada ka sellega, et panka võib tabada sihtasutuse Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks pooldajate protsetilaine.

«Eestis on nii vähe inimesi, iga inimene on oluline. Ei ole võimalik keerata selga ühelegi inimesele,» kommenteeris Kitt ja avaldas lootust, et jõuluajal seda meeles peetakse.

Aadu Luukase tänavuse missioonipreemia võitis kooseluseadusevastast rinnet vedanud SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks, mida juhib Varro Vooglaid.

Sotsiaalmeedias tekitas pahameelt Swedbanki otsus teha klientide nimel rahaline annetus Aadu Luukase sihtasutusele. Swedbank vabandas ja teatas, et küsib Luukase fondile tehtud 5000-eurose annetuse tagasi.

Aadu Luukase poeg Indrek Luukas ütles Varro Vooglaiu sihtasutusele Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks omistatud missioonipreemiat kommenteerides, et tegemist oli otsusega, mis arutati ja analüüsiti eelnevalt põhjalikult läbi.

«Meie arvamus kaldus SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks poole ka seetõttu, et nad on teinud oma tööd hästi professionaalselt edendades kodanikuühiskonda, demokraatiat. Nad on teinud seda soliidselt ja tsiviliseeritult,» selgitas Luukas. Ta lisas, et ei nõustunud väidetega nagu sihtasutuse tegevus oleks ühiskonda lõhestav. «Demokraatlikus ühiskonnas on oma koht erinevatel arvamustel,» lisas Luukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles