Pakistan: peagi hukatakse 500 terrorismis süüdi mõistetut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küünlad Pakistani veresaunas hukkunud koolilaste ja õpetajate mälestuseks.
Küünlad Pakistani veresaunas hukkunud koolilaste ja õpetajate mälestuseks. Foto: SCANPIX

Pakistani võimud kavatsevad tulevatel nädalatel hukata 500 terrorismis süüdi mõistetut, ütlesid ametnikud esmaspäeval.

Pakistani Taliban korraldas 16. detsembril riigi ajaloo veriseima terrorirünnaku Peshāwari sõjaväekoolis, milles hukkus 149 inimest, nende seas 133 last.

Valitsus tühistas terroriakti järel surmanuhtlusele kehtestatud moratooriumi terrorismiga seotud juhtumite korral, alates reedest on Pakistanis üles poodud kuus äärmuslast.

«Siseministeerium on sulgenud 500 süüdimõistetu kohtuasjad. Nad on ära kasutanud kõik võimalused kohtuotsuse edasikaebamiseks, president on keeldunud neile armu andmast ja nad hukatakse lähinädalatel,» ütles tundmatuks jääda soovinud kõrge valitsusametnik.

Seni üles poodud kuuest süüdimõistetust viis olid seotud nurjunud atentaadiga Pakistani endise sõjaväelise juhi Pervez Musharrafi vastu 2003. aastal. Kuues hukati osales 2009. aastal rünnakus Pakistani armee peakorterile.

Hukkamiste eel on Pakistani armee, politsei ja paramilitaarsed üksused viidud kõrgendatud valmisolekusse, sõjavägi intensiivistab riigi loodeosa hõimualadel operatsiooni Talibani äärmuslaste vastu.

Peaminister Nawaz Sharif andis riigi peaprokurörile korralduse jätkata aktiivselt surmamõistmiste taotlemist pooleliolevates kohtuasjades, ütles valitsuse esindaja.

Inimõigusorganisatsioonid on tauninud Pakistani otsust tühistada surmanuhtlusele kehtestatud moratoorium, ka ÜRO on kutsunud Islamabadi otsust kaaluma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles