Tuneesia presidendivalimised võitis ilmaliku partei juht Essebsi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuneesia presidendivalimiste võitja Beji Caid Essebsi.
Tuneesia presidendivalimiste võitja Beji Caid Essebsi. Foto: SCANPIX

Veteranpoliitik Béji Caid Essebsi valiti presidendivalimiste teises voorus Tuneesia riigipeaks, teatas täna valimiskomisjon.

Ilmaliku Nidaa Tounesi erakonna juht Essebsi kogus 55,68 protsenti häältest ehk 1,7 miljoni valija toetuse vastaskandidaadi Moncef Marzouki 1,3 miljoni hääle vastu.

Essebsi kuulutas end varem esmaspäeval presidendivalimiste võitjaks. Marzouki keeldus enne ametlike tulemuste teatavaks tegemist lüüasaamist tunnistamast, ent tegi seda pärast valimiskomisjoni teadaannet.

"Härra Moncef Marzouki on õnnitlenud härra Béji Caid Essebsit presidendivalimiste võidu puhul," teatas Marzouki kampaaniajuht Adnene Mancer suhtlusvõrgustikus Facebook.

Valimisaktiivsus oli teises voorus 60,1 protsenti.

Lävepakuküsitluste kohaselt toetas presidendivalimiste pühapäevases teises voorus Essebsit 55,5 protsenti ja senist riigipead Marzoukit 44,5 protsenti valijatest.

88-aastane Essebsi kutsus pärast valimisjaoskondade sulgemist oma vastast "koostööle Tuneesia tuleviku nimel".

Tuneeslased valisid vabalt presidenti esmakordselt pärast Prantsusmaalt iseseisvuse saavutamist 1956. aastal.

Pühapäeva hommikul rünnati riigi keskosas Kairouanis valimissedeleid valvanud sõdureid, üks ründaja tapeti ja kolm peeti kinni, teatas kaitseministeerium. Peaminister Mehdi Jomaa nimetas rünnakut "meeleheitlikuks katseks" valimisi segada ning kinnitas, et julgeolekuolukord on täieliku kontrolli all.

Essebsi on endine sise- ja kaitseminister.  Ta on kuulunud valitsusse ka 2011. aastal kukutatud diktaatori Zine Ben Ali võimuperioodi ajal.

Essebsi on teatanud, et soovib teha Tuneesiast 21. sajandi "progressiivse riigi".

"Meid lahutab neist inimestest 14 sajandit," ütles ta islamistidele viidates. Valimiste ajal keeldus ta islamistist Marzoukiga debateerimast.

Marzouki on olnud Tuneesia ajutine president alates 2011. aasta detsembrist.

Oktoobris peetud parlamendivalimistel edestas Nidaa Tounes Marzouki islamistlikku Ennahdat. Ilmalik erakond võitis 217-kohalises parlamendis 85 kohta Ennahda 69 vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles