President: Eesti edu on tulenenud meie sallivusest

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sihtasutus (SA) Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks korraldas Tallinnas riigikogu hoone ees meeleavalduse kooseluseaduse vastu.
Sihtasutus (SA) Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks korraldas Tallinnas riigikogu hoone ees meeleavalduse kooseluseaduse vastu. Foto: Jaanus Lensment

President Toomas Hendrik Ilves rõhutas oma aastalõpuintervjuus, et Eesti edu on olnud selles, et me oleme suhteliselt sallivad.

«Mul on tunne, et arvestades praegust olukorda, arvestades meie suurust ja eriti arvestades ka meie ajalugu väikerahvana, siis kas on väga tark hakata riigi sees pihta sallimatuse, eristamise, ühe grupi põlastamisega, kas see on väga mõistlik?» küsis riigipea Eesti Televisioonile antud intervjuus.

«Mina olen kogu aeg väitnud, et on väga ebamõistlik hakata ütlema, et sina ei kõlba, sest sinul on niisugune arvamus, sina ei kõlba, sest sinul on selline sättumus – kes on siis lõpuks see õige eestlane ja kes selle defineerib?» küsis Ilves.

«Minu meelest Eesti edu on olnud selles, et me oleme suhteliselt sallivad, meie ellujäämine sõltubki sellest, et me oleme sallivad inimeste suhtes, kes erinevad meist endist,» toonitas Ilves.

«See on ainult kahjulik, kui me hakkame siin tõrjuma üht või teist ja ütlema, et sul ei ole õigust midagi öelda, sest sul on selline taust,» leidis president.

«Laiemalt – selles euroopalikus traditsioonis, kuhu me tahtsime tulla kõik need aastad, kus me nüüd leiame end, tuleneb kolmesaja aasta vanusest intellektuaalsest ja eetilisest traditsioonist, et üldiselt ei kohelda inimesi selle järgi, kust nad on pärit; või üldse kaasasündinud nähtuste põhjal, olgu see rahvus, sugu või keda sa armastad – need on kõik kaasasündinud nähtused ega tule arvesse, kui hinnatakse, milline sa oled inimesena,» rääkis riigipea.

«Inimene võib olla hea, halb, ebaaus, kriminaal, aga need ei ole kaasasündinud nähtused, nende põhjal võib inimest arvustada küll, aga mitte selle alusel, et su isa või ema oli keegi,» leidis president Toomas Hendrik Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles