Lennunduseksperdi spekulatsioon: Malaysia Airlinesi lennu MH370 tulistasid alla ameeriklased

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennu MH370 mälestussein Kuala Lumpuris
Lennu MH370 mälestussein Kuala Lumpuris Foto: SCANPIX

Lennufirma Proteus Airlinesi endine juht, prantslane Marc Dugain tuli esile skandaalse spekulatsiooniga, et märtsis kadunuks jäänud Malaysia Airlinesi lennu MH370 tulistasid alla ameeriklased.

Dugain sõnas Prantsuse väljaandele Paris Match, et Malaisia pealinnast Kuala Lumpurist Hiinasse Pekingisse teel olnud lennuk ei pruukinud ookeani kukkuda tehnilise ega inimliku vea ning kütuse lõppemise tõttu.

Duigaini arvates tulistas selle lennuki India ookeanis Diego Garcia saare lähedal alla USA armeeüksus.

Briti väljaanne Daily Express aga viitab oma artiklis Dugaini hiljutisele reisile Malaisiasse, kus ta olevat saanud lennuki saatuse kohta uut informatsiooni.

Malaislased olevat talle öelnud, et nad nägid madalal lennanud oletatavalt hätta sattunud lennukit, mis suundus Diego Garcia saare suunas. Lennuk oli lennanud nii madalal, et selle küljel oli selgelt näha, et tegemist oli Malaysia Airlinesi lennukiga.

Dugaini kinnitusel näitasid kohalikud talle ka fotosid üle lennanud lennukist.

Suurbritanniale kuuluval Diego Garcia saarel on USA armeebaas. Dugaini teooria kohaselt pidasid USA sõjaväelased madalal lennanud lennukit ohuks ning terrori ennetamise eesmärgil tulistasid selle alla arvates, et lennuk sööstab nende baasi.

Prantslane lisas, et ameeriklased elavad ikka 11. septembri 2001. aasta terrorirünnakute hirmus.

Malaysia Airlinesi kadunud lennukit on India ookeani piirkonnas otsitud pikka aega, kuid seni tulemuseta. 

USA andmetel ei lennanud kadunuks jäänud lennuk Diego Garcia saare juures. Dugain on veendunud, et ameeriklased püüavad oma viga varjata.  

«Diego Garcia saarel olev baas on USA jaoks tähtis. Selle tõttu ei ole üllatav, et seda kaitstakse ükskõik millisel viisil. Mida enam süveneda võimalikesse variantidesse juhtunu kohta, seda enam kerkib üles tõenäosus, et USA sõdurid tulistasid selle lennuki alla,» nentis prantslane.

Malaysia Airlinesi lend MH370 jäi kadunuks 8. märtsil. Pardal oli 239 reisijat ja meeskonnaliiget.

Eesotsas Austraaliaga on lennukit otsitud üle üheksa kuu, kuid selle saatuse kohta puuduvad seni andmed. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles