Medvedev süüdistas Obamat suhete mürgitamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev Foto: SCANPIX

USA presidendi Barack Obama allkirja saanud seadus, mis annab Ühendriikide valitsusele volituse kehtestada Venemaale uusi sanktsioone mürgitab USA-Vene suhteid aastakümneid, ütles Vene peaminister Dmitri Medvedev.

«USA president allkirjastas Vene-vastase seaduse, mis annab igale Ühendriikide presidendile õiguse rakendada meie riigi vastu sobival hetkel sanktsioone. Sarnaselt Jackson-Vaniki muudatusele mürgitab see meie suhteid USA-ga aastakümneid,» kirjutas Medvedev suhtlusvõrgustikus Twitter.

Medvedev lubas Vene vastusamme nii Obama allkirjastatud Ukraina vabaduse toetamise seadusele kui ka Ukraina presidendi Petro Porošenko parlamendile esitatud seaduseelnõule, mis näeb ette riigi blokivälise staatuse tühistamist.

«Ukraina president on esitanud ülemraadale seaduseelnõu riigi blokivälise staatuse tühistamiseks. Sisuliselt on tegemist NATO liitumistaotlusega, mis muudab Ukraina Venemaa potentsiaalseks sõjaliseks vastaseks. Mõlemad otsused toovad kaasa äärmiselt negatiivseid tagajärgi. Meie riik peab nendele vastama,» ütles Medvedev.

USA kongressi mõlemad kojad kiitsid detsembri keskpaigas heaks Ukraina vabaduse toetamise seaduse, mis näeb ette Moskvale uute sanktsioonide kehtestamist.

Obama on seaduse allkirjastanud, ent Valge Maja on teatanud, et president ei kavatse uusi Vene-vastaseid sanktsioone kohe jõustada.

Sanktsioonid võidakse kehtestada firmade vastu, mis müüvad või edastavad sõjatehnikat Ukraina territooriumile.

Seadus teeb võimalikuks 350 miljoni dollari (280 miljoni euro) väärtuses sõjatehnika saatmise Ukrainale. Ühtlasi sai Obama õiguse saata Ukrainale surmavat sõjalist abi.

Jackson-Vaniki parandus piiras kaubandusprivileege eesmärgiga avaldada survet Nõukogude Liidule. Sellest sai Kremli ja Washingtoni vastasseisu sümbol.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles