Ukraina parlament kiitis heaks riigi blokivälise staatuse tühistamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina ülemraada istungitesaali kõnepuldis on peaminister Arseni Jatsenjuk.
Ukraina ülemraada istungitesaali kõnepuldis on peaminister Arseni Jatsenjuk. Foto: SCANPIX

Ukraina ülemraada kiitis täna  ülekaalukalt heaks neutraliteedist loobumise, astudes sellega ajaloolise sammu NATO liikmesuse suunas.

Ukraina parlament kuulutas riigi blokiväliseks 2010. aastal Venemaa survel.

Ülemraadas hääletas blokivälisest staatusest loobumise poolt 303 saadikut, vastu oli kaheksa.

Ukraina president Petro Porošenko on öelnud, et taotleb NATO liikmesust Venemaast lähtuva ohu tõttu Ukraina territoriaalsele terviklikkusele.

Riigipea sõnul on lõimumine euroatlandi ruumiga Ukraina jaoks ainus alternatiiv. Ülemraada teisipäevast hääletust kommenteerides ütles Porošenko, et Ukraina «on viimaks parandanud vea - mitteühinemisstaatuse tühistamise poolt oli 303 saadikut».

Ülemraada otsuse selgituses on märgitud, et blokiväline staatus on osutunud riigi julgeoleku säilitamise seisukohast ebaefektiivseks.

«Ukraina mitteühinemisstaatus, mis on dokumenteeritud seaduses sise- ja välispoliitika põhimõtetest, on osutunud riigi julgeoleku kaitsmisel välisagressiooni ja surve eest ebaefektiivseks,» märgitakse selgituses, mille kohaselt on otsus neli aastat kehtinud staatusest loobuda Venemaa poliitika tagajärg.

«Vene Föderatsiooni agressioon Ukraina vastu, Krimmi Autonoomse Vabariigi ebaseaduslik annekteerimine, jätkuv hübriidsõda, sõjaline sekkumine Ida-Ukrainas ning pidev sõjaline, poliitiline, majanduslik ja meediasurve Venemaa poolt õigustavad vajadust otsida Ukraina iseseisvuse, suveräänsuse, julgeoleku ja territoriaalse terviklikkuse tõhusamaid garante,» märgitakse kaaskirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles