Eurobaromeetri järgi usaldavad eestlased valitsust ELi keskmisest märksa enam

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsuse istungite ruumis.
Valitsuse istungite ruumis. Foto: Erakogu

Värske eurobaromeetri kohaselt usaldavad eestlased teiste ELi liikmesriikidega võrreldes poliitilistest institutsioonidest keskmisest enam valitsust ja riigikogu, samas kui erakondade usaldusväärsus jääb tagasihoidlikuks.

Tänavusügisesest eurobaromeetrist nähtub, et valitsust usaldavad pea pool ehk 51 protsenti Eesti inimestest. Eelmise eurobaromeetriga võrreldes ei ole selles osas suurt muutust toimunud – usaldus on vähenenud ühe protsendi võrra.

Euroopa Liidu keskmine on aga oluliselt madalam. Nimelt nähtub eurobaromeetrist, et 28 liikmesriigi keskmiseks kujunes 29-protsendiline usaldus valitsuse vastu, samas kui 65 protsenti vastas, et nad ei pea oma riigi valitsust usaldusväärseks. Eestis oli see osakaal poole väiksem ehk 32 protsenti.

Seetõttu oli Eesti valitsuse usalduväärsuse poolest liikmesriikidest esirinnas. Kõrgemalt usaldati valitsust vaid Maltal (56), Rootsis (54) ja Hollandis (52).

Ühtlasi oli ELi keskmisest veidi kõrgem eestlaste usaldus riigikogu vastu. Kui liikmesriikide keskmisena usaldab riigikogu 30 protsenti vastanuist, siis Eestis on see number 39 protsenti. Võrreldes eelmise samalaadse uuringuga on usaldus kolme protsentipunkti võrra vähenenud.

Madala usaldusväärsusega paistsid uuringus silma erakonnad – nimelt vastas 13 protsenti küsitletutest Eestis, et nad pigem usaldavad parteisid. Euroopa keskmine oli sügisese eurobaromeetri järgi ühe protsendipunkti võrra kõrgem. Sealjuures 69 protsenti vastas, et nad ei usalda erakondi ning ülejäänud 18 protsenti ei osanud vastata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles