President Ilves: Vene agressioonile sillutati teed veel enne Ukrainat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Transatlantilise koostöö riigid sillutasid Venemaa agressioonile teed juba veel enne Ukraina kriisi, ütles president Toomas Hendrik Ilves väljaandele The American Interest antud intervjuus.

«Alates Krimmi annekteerimisest oleme olnud tunnistajaks Transatlantilise julgeolekukeskkonna, nagu meie seda teame, kokkuvarisemisele. Võime alustada agressiooni keelavast ÜRO hartast, kuid Transatlantiline ruum tekkis koos 1975. aasta Helsingi lõppaktiga, mis spetsiaalselt keelab piiride muutmist jõuga või jõu kasutamise ähvardusega. Enam see ei kehti,» ütles Ilves väljaandele.

«Ma võiks väita, et see kaotas kehtivuse juba  2008. aastal, kui Venemaa tungis oma vägedega Gruusiasse, kuid ülejäänud Transatlantiline kogukond nii ei arvanud. Tegelikkuses vaatasid nad sellest mööda,» tõdes Ilves.

Presidendi sõnul väitis Euroopa vaid kuu hiljem kergendusega, et «võidutses terve mõistus», kuigi tegelikkuses midagi polnud muutunud, Venemaa väed viibisid endiselt Gruusias ja Moskva rikkus karistamatult kõiki rahvusvahelisi leppeid.

«Me lubasime agressiooni Gruusia vastu ja järgisime vaid seda «rahu, armastus, Woodstock» vaimus ideed. Nüüd oleme me olukorras, kus meil on kõige ehtsam kallaletung,» tõdes Ilves.

Presidendi sõnul on täielikult läbi kukkunud ka Budapesti memorandum, mis tagas Ukraina tuumapotentsiaali loovutamise eest riigile territoriaalse terviklikkuse.

«Sel võivad olla kaugeleulatuvad tagajärjed üle generatsioonide. Ma ei kujuta tulevikus ette riiki, mis nõustub loobuma tuumarelvast vastutasuks julgeolekugarantiile,» lisas Ilves.

Presidendi arvates valmistuti Krimmi okupeerimiseks pikka aega ja see oli hoolikalt planeeritud.

«Ma arvan, et Krimmi annekteerimine viidi läbi nii kiirelt ja professionaalselt, et kahtluseta oli seda kavandatud ja ettevalmistatud juba pikka aega. See võis olla juba valmis ja lasti just siis käiku Janukovitši pärast,» rääkis Ilves intervjuus, mida esimesena vahendas rahvusringhääling.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles