Antonov: Euroopa tavarelvastuslepe on tegelikkuses surnud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
T-90 tankid 2010. aasta mais Moskva Punasel väljakul.
T-90 tankid 2010. aasta mais Moskva Punasel väljakul. Foto: SCANPIX

Euroopa tavarelvastuslepe (CFE) on tegelikkuses surnud, ütles Vene asekaitseminister Anatoli Antonov täna.

«Olemasolev CFE lepe on tänapäeva Euroopas anakronism. De facto on see oma olemuselt surnud, kuid de jure ei suuda NATO liikmesriigid, lääneriigid, sellest mingil põhjusel loobuda,» sõnas Antonov.

Venemaa seisukoht rahvusvaheliste relvakontrollilepete järgmisel pole muutunud: eelistame võrdset ja jagamatut julgeolekut, lisas aseminister.

Venemaa pole viimase aasta jooksul rikkunud ühtegi rahvusvahelist lepet, väitis ta.

Rahvusvahelistele lepetele allakirjutanud riikide omavaheline usaldus on nüüdseks õõnestatud, lisas Antonov.

Novembris välistas Vene välisminister Sergei Lavrov võimaluse, et Moskva võiks tagasi pöörduda CFE lepingu täitmise juurde.

«Me ei pea vana CFEd enda jaoks kohustuslikuks. Astusime sellest välja kooskõlas ettenähtud protseduuridega, peatasime täitmise, kuid see on meie jaoks surnud ja tagasipöördumist selle juurde ei tule,» ütles Lavrov.

Ta tuletas meelde, et pärast Varssavi lepingu bloki lagunemist ja CFE kohandamist uute oludega ratifitseeris Venemaa juba lepingu adapteeritud variandi, ent NATO keeldus seda tegemast ning mõne aasta möödudes astus Moskva sellest lepingust välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles