Amnesty: Kiievi-meelsed blokeerivad Ida-Ukrainasse saadetavat humanitaarabi

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dnipro-1 pataljoni sõjaväelased
Dnipro-1 pataljoni sõjaväelased Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International teatas täna, et Kiievi-meelsed vabatahtlikest koosnevad pataljonid on hakanud järjest rohkem takistama humanitaarabi toimetamist separatistide poolt kontrollitavasse Ida-Ukrainasse.

«Ajal, mil talv on algamas, muudavad vabatahtlike pataljonid toidu- ja arstiabi blokeerimisega niigi meeleheitliku olukorda Ida-Ukrainas veel halvemaks. Pole saladus, et see piirkond seisab silmitsi humanitaarkatastroofiga ning paljud võivad juba olla nälgimisohus,» lausus Amnesty Euroopa ja Kesk-Aasia osakonna direktor Denis Krivošejev.

«Need pataljonid käituvad tihti nagu mässuliste jõugud ning nad tuleb koheselt korrale kutsuda. Konflikti keskele sattunud inimestele toiduabi andmise takistamine rikub rahvusvahelist õigust ja toimepanijad tuleb vastutusele võtta.»

Amnesty andmete kohaselt on pataljonid Dnipro-1 ja Aidar tõkestanud humanitaarabi saatmist separatistide poolt hõivatud Donetskisse ja Luganskisse.

Sõjaväelane: valame oma verd, kuid toidame separatiste

Dnipro-1 on koos väiksemate pataljonidega seadnud 11-le Donetskisse viivale maanteele tõkked. Kiievi-meelsed keelduvad humanitaarabi läbi laskmast, sest nende sõnul jõuavad toit ning riideesemed valedesse kätesse ja need müüakse maha. Samuti on nad seadnud tingimuseks, et humanitaarabi lastakse läbi, kui separatistid sõjavangid vabastavad.

Möödunud nädalal takistati vähemalt nelja humanitaarabikonvoi liikumist separatistide alale. Humanitaarabi saatjaks oli Ukraina rikkaima inimese Rinat Ahmetovi fond.

«Me ei kontrolli teist poolt. Tuleb välja, et oleme sõjas nendega ja valame oma verd, kuid samal ajal toidame neid,» ütles Dnipro-1 pataljoniülema asetäitja Vladimir Manko kohalikule meediale pärast konvoi peatamist.

Amnesty kutsus Ukraina valitsust üles vabatahtlike pataljone korrale kutsuma ja kindlustama, et humanitaarabi jõuaks nendeni, kes seda kõige rohkem vajavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles