Tänavu 11 kuuga on PPA lennusalk teinud 190 teenistuslendu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalve lennusalga helikopter.
Piirivalve lennusalga helikopter. Foto: Mihkel Maripuu

Tänavu esimese 11 kuuga on politsei- ja piirivalveameti (PPA) kopterid osalenud 190 teenistuslennul.

Lennusalga kopterid ja lennukid on osalenud merepäästesündmustel 29 korral, lennuajaga kokku 57 tundi ja 51 minutit. Maastikuotsingutele lennati 28 korral, mis teeb 60 tundi ja 37 minutit õhusviibimist. Meditsiinitransporti tehti 133 korral, mis võttis suurema osa lennuajast: 221 tundi ja 50 minutit, ütles BNSile PPA lennutegevuse koordinaator Jürgen Saarniit.

«Ajal, kui lehtpuud on raagus, paistab keskmine Eestimaa mets õhust tunduvalt paremini läbi kui lehes puudega," selgitas Saarniit talviste otsingute plusse ja miinuseid.

«See lihtsustab praegusel aastaajal õhust otsingut. Soojuskaameraga otsingut lihtsustab talveperioodil ka suurem temperatuuride kontrast – maastik näiteks 0 kraadi, inimene +36 kraadi. Suvel on temperatuurierinevus fooni ja otsitava vahel väiksem. Samas talvel on temperatuurid tunduvalt madalamad, mis muudab hädasolijale olud raskemaks, sest tekib kiirem jahtumine. Talveperioodil on päev lühem, alati on päevavalguses lihtsam otsingut teostada. Valget riietust kannab inimene harva, pigem ikka tumedapoolset, ehk siis jällegi – keskmist inimest on valge lume foonilt kergem õhust märgata.»

Põhja prefektuuri teabebüroo vanemkomissari Urmas Tuisu sõnul on aga nii suvel kui ka talvel rida universaalseid reegleid, mida maastikul liigeldes järgida. «Kui inimene läheb loodusesse, siis tuleb ennast riietada vastavalt ilmastikule, arvestusega, et võib-olla tuleb väljas olla kauem, kui esialgu planeeritud. Ideaalis võiks riietus olla erksates värvides ja kaugelt nähtav. Lähedastele tuleks öelda, kuhu ja kui kauaks on plaan loodusesse minna,» selgitas Tuiks.

Kindlasti tuleb Tuisu sõnul kaasa võtta laetud mobiiltelefon, soovitatavalt ka taskulamp või tuletegemisvahendid. «Mõistlik oleks suuna kaotamisest hädaabinumbrile 112 teada anda, niipea kui on selge, et olete eksinud, mitte alles viimases hädas,» lisas Tuisk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles