Raamatukogutöötajate streigiplaani takistab halduslik killustatus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatukogu
Raamatukogu Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Raamatukogutöötajatel on madalatele palkadele vaatamata keeruline streikima hakata, sest ühist streigikoordinatsiooni takistab raamatukogude allumine erinevatele kohalikele omavalitsustele.

«Meil on erinevad tööandjad. Seda me oleme omavahel küll ja küll arutanud, et selline killustatus on hea ainult tööandjale. Töövõtjale selline killustatus ju hea ei ole,» ütles BNSile Ädu Neemre Tartu linna keskraamatukogu ametiühingust. 

«Meid segab erinevate omavalitsuste alluvus. Me oleme küll püüdnud kokku leppida ja laua taha kutsuda linnade liitu ja omavalitsuste liite, et ühiselt arutada seda asja, aga linnade liit on täiesti keeldunud ja ütelnud, et nad ei ole pädevad, neil ei ole volitusi ja nad läbirääkimiste laua taha ei tule. Omavalitsuste liitudega on natukene läbi räägitud, aga sinnapaika on see asi ka jäänud, sest eks seesama linnade liidu põhjendus kõlbab hästi ka omavalitsuste liitudele,» lisas Neemre.

Tema sõnul on streigist puudu ka organisatoorne külg. «Ei ole streigikomiteed, ei ole käsuliini paika pandud, kuidas seda täpselt korraldada, kui asi tõsiseks läheb. Ma arvan, et kui selle aasta palgaläbirääkimised mingisugust tulemust ei anna ja kui palkade asi miskit pidi liikuma ei hakka, siis TALO on siiamaani kutsunud oma liikmesorganisatsioonid tavaliselt kokku ja kui asi karmiks läheb, siis arvatavasti algab see asi TALO tasandilt,» märkis Neemre.

«Mis puudutab meie katusorganisatsiooni TALO, siis TALO on teadupärast streikinud ja streigile üles kutsunud ja toetavaid streike me oleme teinud. Aga ehtsat streiki, kus keegi tööle ei tule ja on tõeline tööseisak – me oleme seda arutanud, aga meil ei ole konkreetseid samme selleks astutud. Näiteks puudub meil selline asi nagu streigifond. Me oleme teistsuguses olukorras kui näiteks transporditöötajate ametiühing, kus on streigifond olemas ja nad on ka streikinud tõsiselt,» ütles Neemre.

Neemre ei kujuta ette, et Tartu linnaraamatukogu ametiühingu liikmed võtavad vastu streigiotsuse ja hakkavadki streikima. "Ma arvan, et ühel lokaalsel streigil võib olla mingisugune tähtsus selle ühe lokaalse raamatukogu palkade asjus. Minu isiklik seisukoht on selline, et kui streik ette võtta, siis tuleb ikka streikida, nii et maa müriseb, mis tähendab seda, et siis on tõepoolest kultuuril lukk ees. Ainult sellisel puhul on sellel asjal tõesti mõte sees. Lahjat streiki ei ole mõtet korraldada. Lahjalt on võimalik minna meeleavaldusele – neid on ka ju tehtud,» rääkis Neemre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles