Pärnu kesklinn võib saada Eesti Vabariigi väljakuulutamise piirkonna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rüütli plats Pärnu kesklinnas.
Rüütli plats Pärnu kesklinnas. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti Vabariigi 100. aastapäeva erikomisjon esitleb jaanuari alguses Pärnu linnavolikogule Eesti Vabariigi rajajaile pühendatud mälestussammast, mis paigaldatakse tulevasele mälestusalale Aia tänava piirkonda.

«Jaanuari alguses teeme Pärnu linnavolikogule ettekande, missugused need objektid on,» ütles BNSile erikomisjoni aseesimees Mark Soosaar ja lisas, et ausammas püstitatakse Eesti ajaloo neljale suurkujule. «Need inimesed on Konstantin Päts, Jüri Vilms, Konstantin Konik ja Hugo Kuusner, kes oli Eesti Vabariigi väljakuulutaja 23. veebruaril 1918. Nendest neljast mehest kolm õppis Pärnu Poeglaste Gümnaasiumis.»

«Mälestussammas saab olema piirkonnas alates Pärnu Poeglaste Gümnaasiumist ehk tänasest Pärnu Kuninga tänava koolist kuni kunagise Endla asupaigani – selle koha peal on praegu hotell Pärnu ja niinimetatud Rüütli plats. See piirkond renoveeritakse või mõtestatakse ümber, et see oleks vabariigi väljakuulutamise piirkond või mälestusala – kaasaarvatud ka Vanapargi puiestee, mis tollal kandis Aleksandri puiestee nime –, kogu see piirkond, kus gümnasistid ringi jalutasid ja Eesti Vabariigi loomise mõtteid haudusid,» rääkis Soosaar.

Pärnu linnavalitsus eraldas augustis planeerimisosakonnale 3500 eurot, mille abil selgitatakse välja Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud mälestusmärgi asukoht.

Riigi loojatele mälestusmärgi püstitamine on kavas 2018 aastaks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles