Rahvaliidu juhatus lubab tüli selgitada kolmapäeval

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvaliidu juhatuse koosolek teisipäeval hotellis Salzburg. Pildil Juhan Aare ja Lauri Vitsut (seljaga).
Rahvaliidu juhatuse koosolek teisipäeval hotellis Salzburg. Pildil Juhan Aare ja Lauri Vitsut (seljaga). Foto: Toomas Huik

Rahaskandaali sattunud Rahvaliidu juhatus otsustas teisipäeval pärast üle viie tunni kestnud koosolekut, et tüli osapooled annavad juhatuses räägitu kohta kommentaare kolmapäeval toimuval pressikonverentsil.

Rahvaliidu aseesimees Ingvar Tšižikovi sõnul leppis juhatus kokku, et enne kolmapäeva pärastlõunal toimuvat pressikonverentsi keegi juhatuses arutatut ei kommenteeri. «Pressikonverents toimub kell 13, koht on veel täpsustamisel,» ütles Tšižikov.

Ka Rahvaliidu pressiesindaja Andres Raid ütles BNS-ile, et juhatus leppis kokku, et enne kolmapäeval toimuvat pressikonverentsi keegi kommentaare ei anna. Raid märkis, et kuigi erakonna esimees Juhan Aare lubas teisipäeval tõstatada peasekretäri Lauri Vitsuti ametist tagandamise küsimuse, Rahvaliidu juhatus seda ei arutanud. Täpsematest kommentaaridest Raid keeldus, viidates juhatuse kokkuleppele.

Rahvaliidu esimees Juhan Aare ja peasekretär Lauri Vitsut süüdistasid teisipäeval teineteist raha väärkasutamises.

Aare ütles teisipäeva hommikul BNS-ile, et kavatseb teha erakonna juhatusele ettepaneku vabastada Lauri Vitsut erakonna rahaga tehtud kahtlaste tehingute tõttu Rahvaliidu peasekretäri ametist.

«Meil on võetud alates 16. juunist miinimumpalgaga ametisse meediajuht Andres Raid. Temal on peal kohtutäituri piirang, mis ütleb, et Andres Raid tohib saada ainult miinimumpalka 4350 krooni. Juhul kui ta teenib midagi rohkem kui on miinimumpalk, peab kõik minema riigi tuludesse. Lauri Vitsut ja temaga seotud seltskond tahab Raidile maksta 15 000 krooni kuus. See käib nii, et võetakse erakonna kassast sularaha välja ja antakse Andres Raidile. Selle kohta on olemas dokumendid,» sõnas ta.

Raidi sõnul ei ole ta Rahvaliidust ümbrikupalka saanud ning kõik väljamaksed lisaks palgale on ta saanud reaalsete komandeeringute kulude katteks.

Ka Rahvaliidu peasekretär Lauri Vitsuti sõnul ei vasta tõele erakonna esimehe Juhan Aare väited, nagu oleks partei maksnud meediajuhile Andres Raidile ebaseaduslikku töötasu.

«Andres Raidil on alates juunikuust vastavalt Rahvaliidu juhatuse otsusele tööõiguslik vahekord MTÜ-ga Eestimaa Rahvaliit ning temaga sõlmitud töölepingu järgi on tema töötasu miinumumpalk. Vastavalt täitemenetluse seadustikule ei saa sissenõuet pöörata miinumumtöötasule. Andres Raid ei ole rohkem sularahas mingeid töötasusid saanud,» ütles Vitsut BNS-ile.

Vitsuti sõnul on Raid küll saanud väiksemates summades komandeeringutasusid, kuid kindlasti ei ole talle töölepingus ettenähtust rohkem töötasu makstud.

Samas ütles Vitsut, et temas tekitas küsimusi Rahvaliidu raha suunamine Juhan Aare erafirmale.

«Ma leian, et siin ei pruugi kõik olla seadusega kooskõlas. See toimus ilma juhatuse teadmata ja kooskõlastamata. Neid arveid kanti üle regulaarselt korra nädalas. Ülekannete kohta minul kui peaekretäril ei olnud mingit ülevaadet, neid ei olnud minuga kooskõlastatud, arved ei kandnud minu viseeringut ja ka teised juhatuse liikmed ei teadnud rahaeraldusest midagi,» sõnas Vitsut.

Vitsuti sõnul on Juhan Aare Rahvaliidu esimeheks oleku ajal kantud internetitelevisiooni jaoks 150 000 krooni OÜ-le Eesti Kultuurfilm ja 27 000 krooni operaatorifirmale Market Planet OÜ.

Aare kinnitas, et tema vastu suunatud süüdistused, nagu oleks ta kasutanud erakonna juhatuse teadmata Rahvaliidu raha internetitelevisiooni rahastamiseks, ei vasta tõele. Aare sõnul on sellised temavastased süüdistused tingitud ilmselt soovist varjata Rahvaliidu rahadega toimunud kahtlasi tehinguid.

«Kuidas ma saaksin võtta kassast raha? See ei oleks üldse võimalik. See rünnak on seotud sellega, et kuidagi oma nahka päästa ja heita halba varju minule, et neid tehinguid kinni mätsida, mille kohta on mul dokumentaalne tõestus olemas,» sõnas ta.

Aare kinnitas, et tema tegevus on kogu aeg toimunud Rahvaliidu juhatuse ja volikogu teadmisel ning nõusolekul. «Rahvaliidu liikmetel on väga hea meel, et neil on televisioon. Aadressilt www.intv.ee leiate väga palju videosid Rahvaliidu kongressilt ja kohtumistelt maakondadest. Ülekanded, mis on seoses sellega tehtud, on toimunud peasekretäri teadmisel ja heakskiitmisel. Ma rõhutan, et peasekretär juhib Rahvaliidu finantsmajanduslikku tegevust ja teab, milliseid vahendeid on võimalik kuhu kasutada,» lausus Aare.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles