Venemaa seob Lõuna-Osseetiat veelgi tugevamini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Okastraat Lõuna-Osseetia ja Gruusia vahel.
Okastraat Lõuna-Osseetia ja Gruusia vahel. Foto: SCANPIX

Separatistlik Lõuna-Osseetia ja Venemaa sõlmivad tuleva aasta alguses uue kahepoolsete suhete leppe, milles Gruusia näeb sammu piirkonna annekteerimise suunas.

Leping on plaanis allkirjastada veebruaris, ütles Lõuna-Osseetia liider Leonid Tibilov, kelle sõnul on see piirkonna huvides.

«See ei mõjuta riigi struktuuri ega vabariigi põhiseadust,» väitis Tibilov ja lisas: «Leping on meie jaoks tähtis julgeolekuküsimuste, sotsiaalmajanduslike probleemide lahendamise ja elatustaseme tõstmise aspektist.» Samas tunnistas ta, et lepinguga antakse Venemaa julgeolekuagentuuridele senisest laiemad volitused.

«Need on KGB, siseministeerium ja teised. See, mil viisil seda tehakse, on arutamisel,» täpsustas Tibilov.

Hiljuti sõlmis Venemaa lepingu ka teise Gruusia separatistliku piirkonna Abhaasiaga. Nn liitlassuhete ja strateegilise partnerluse leping seob piirkonna tugevamalt Venemaaga ning kindlustab Moskva kontrolli piirkonna üle. Näiteks viiakse Vene ja Abhaasia väed ühise juhtimise alla, luuakse õiguskaitsesüsteem ning ühine majandus- ja tolliruum.

Gruusia ja lääneriigid on lepingu hukka mõistnud. Thbilisi on nimetanud seda järjekordseks sammuks anneksiooni suunas. Ka hoiatasid Gruusia võimud, et Kreml plaanib Abhaasia kõrval allutada ka Lõuna-Osseetia, kuid Moskva eitas taolisi väiteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles