Davutoğlu nõunik: Türgi tahab endiselt pääseda Euroopa «kõrgliigasse»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi lipp
Türgi lipp Foto: SCANPIX

Türgi liidrid on hoolimata äsjasest tülist Brüsseliga endiselt pühendunud Euroopa Liidu liikmesusele ja tahavad etendada rolli Euroopa «kõrgliigas», ütles peaminister Ahmet Davutoğlu nõunik täna.

Türgi niigi pikaleveninud liitumisläbirääkimised ELiga on saanud uue hoobi tüli tõttu ühendusega, mis on kritiseerinud haaranguid president Recep Tayyip Erdoğani võistleja, USAs elava islamivaimuliku Fethullah Güleni poolehoidjate vastu, mille käigus peeti kinni 30 inimest, teiste seas ka juhtiva päevalehe toimetaja.

«Lääs ei ole teadlik Türgis toimuvast. Nad ei mõista ja nad ei taha kuigi palju mõista,» lausus Mahçupyan.

ELi välispoliitikajuht Federica Mogherini ja laienemisvolinik Johannes Hahn kritiseerisid haaranguid ebatavaliselt karmisõnaliselt, nimetades neid «meediavabadusega kokkusobimatuks».

ELi kriitikale on järgnenud vastastikune sõnasõda. Erdoğan on soovitanud ELil «oma asjadega tegeleda».

Davutoğlu on süüdistanud ELi Türgi-vastase «räpase kampaania» alustamises.

Novembris peaministri tähtsaimaks nõunikuks nimetatud türgi-armeenia päritolu Etyen Mahçupyan süüdistab tülis Türgi mittemõistmist lääneriikides.

Ta ütles usutluses AFP-le, et vaatamata episoodilisele karmile retoorikale, ei ole Ankaral mingit kavatsust loobuda aastakümnete pikkusest püüdlusest ühineda ELiga.

«Õigluse ja Arengu Partei (AKP) tahab 100 protsenti ELiga ühineda ja demonstreerida oma võimu Euroopas,» sõnas Mahçupyan.

«Entusiastlik ja enesekindel Recep Tayyip Erdoğan ei suuda kujutleda Türgit, mis mängib esiliigas. Ta tahab mängida kõrgliigas, ent võrdse partnerina,» lisas Davutoğlu nõunik.

Ta kritiseeris Lääne «negatiivset» lähenemist ja suutmatust mõista Türgi valitsuse sõda Güleni liikumise vastu, mida Erdoğan on süüdistanud tema kukutamise vandenõu sepistamises, kui ta oli veel peaminister.

«Lääs ei ole teadlik Türgis toimuvast. Nad ei mõista ja nad ei taha kuigi palju mõista,» lausus Mahçupyan.

Tema sõnul on selge, et Gülen üritas valitsust kukutada.

Peaministri nõuniku väitel rajasid Güleni pooldajad tähtsates institutsioonides poliitikakujundamise eest vastutava «hierarhia» ning «mässu» korraldas see 5000-10 000 liikmeline tuumik, keda toetab riigis kuni kolm miljonit poolehoidjat.

AKP on pendel, mis kõigub «demokraatia ja autoritaarsuse vahel», sõnas Mahçupyan, lisades, et erakond laseb instinktiivselt käiku karmimad meetmed, kui tunnetab ohtu enda säilimisele.

Erdoğanil ja Davutoğlul on sarnased ideed ning nende stiilialased erinevused on teineteist täiendavad, lisas ta.

Kümme aastat Türgi peaministrina tegutsenud Erdoğan valiti augustis presidendiks. Senine välisminister Davutoğlu tõusis tema asemel peaministriks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles