Grybauskaitė: dialoogile Kremliga eelnegu Ukraina ühtsuse taastamine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaite.
Leedu president Dalia Grybauskaite. Foto: SCANPIX

Keegi ei soovi Venemaale halba, ent dialoog on võimalik alles pärast Ukraina territoriaalse terviklikkuse taastamist, ütles Leedu president Dalia Grybauskaitė reedel.

«Sõjategevuse algus, ühe riigi agressiivne käitumine teise riigi suhtes, on kõigi probleem,» ütles Grybauskaitė telekanalile LNK TV.

«Kui üks riik tunneb end ebakindlalt ja üritab seda väljendada agressiooni tõusu, territooriumi annekteerimise ja sõdade kaudu, on see kahtlemata meie kõigi probleem. Näljane ja vihane naaberriik on mõistagi halb. Seetõttu teevad meid murelikuks kõik meie naaberriikide, ja mitte üksnes Venemaa või Valgevene, probleemid,» lausus Leedu riigipea.

«Keegi ei soovi meie naabritele halba. Oleme koos Euroopaga valmis jätma dialoogile ukse avatuks. Dialoog on võimalik vaid agressiooni lõppedes ja Ukraina territoriaalse terviklikkuse taastamise järel,» sõnas Grybauskaitė.

Vastates küsimusele, missugusena ta näeb Ukraina tulevikku, ütles Leedu president, et on oluline alustada riigi ülesehitamist, muuta see Lääne-meelseks ning kindlustada riigile Euroopa Liidu abi.

«Ukraina langetas otsuse pärast seda, kui rahvas hääletas tänavatel. Ukraina rahvas oli see, kes pööras riigi Lääne suunas. Valitsus üritab seda kurssi ellu viia, ent see on pikk, vaevarikas ja keeruline teekond. Leedu ja Euroopa Liit on valmis seda rahvast aitama, sest Ukraina ei võitle täna mitte ainult enda, oma vabaduse ja territoriaalse terviklikkuse, vaid kogu Euroopa, sealhulgas meie vabaduse eest,» lausus president.

Grybauskaitė sõnul on seetõttu palju odavam ja parem aidata Ukrainat praegu, kui teha seda hiljem ehk isegi oma territooriumil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles