Tüür: Venemaa sõjaline doktriin annab aimu lähiriikides tegutsemise plaanidest

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli politoloog Karmo Tüür
Tartu Ülikooli politoloog Karmo Tüür Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Euroopa Parlamendi saadik ja endine välisminister Urmas Paet leiab, et uuendatud sõjalise doktriiniga jätkab Venemaa oma varasemat hoiakut, mille järgi on NATO laienemine ja NATO tugevus üks peamisi Venemaa ohuallikaid, Tartu ülikooli politoloog ja Venemaa ekspert Karmo Tüür soovitab aga doktriini ümber pöörata, et näha, kuidas Venemaa kavatseb tegelikult edaspidi tegutseda.

Välispoliitika asjatundjad kinnitavad, et Venemaa uuendatud sõjalises doktriinis ei ole tegelikult midagi uut ja enneolematut - nagu varemgi, on seal ka nüüd Venemaa enda jaoks ühe peamise ohuallikana nimetanud NATO laienemist ja tegevust, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Küsimus on ajastuses ja ka ajastus on selles mõttes loogiline, et kui vaadata Venemaa viimaste kuude käitumist just ennekõike Ukrainas, siis tuli nii sisemaisele auditooriumile kui ka väljaspoole veelkord oma tegevuse motiive põhjendada ja teha seda nii, nagu nad on seda kogu aeg teinud - et see on justkui vajalik Venemaa kaitseks,» selgitas Paet.

«Tavaliselt, kui inimene kirjeldab oma ohte, siis ta tegelikult räägib sellest, mida tegelikult ise teha tahab. Selles mõttes annab Venemaa aimu sellest, kuidas ta kavatseb lähiriikides tegutseda - vähem tegutseda sõjaliste instrumentidega, rohkem informatsiooniliste, poliitiliste ja majanduslike meetmetega,» selgitas Karmo Tüür, miks tuleks doktriini lugeda n-ö tagurpidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles