Leht: Venemaa tahab Kiievile müüa Donbassi kivisütt

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaevurid Donbassis
Kaevurid Donbassis Foto: SCANPIX

Ajaleht Kyiv Post kirjutas täna, et Venemaa pakkus energiakriisiga silmitsi seisvale Kiievile kivisütt, mis pärineb tõenäoliselt Ukraina idaosast Donbassist.

Ukraina sulges täna arvatava elektririkke tõttu ühe Zaporižžja tuumaelektrijaama kuuest reaktorist. See oli viimase kuu jooksul teine kord, kui reaktor suleti.

Elektrijaama kodulehel kinnitati, et kiirgustase ei ole piirkonnas tõusnud ja ülejäänud viis reaktorit töötavad probleemideta. Zaporižžja tuumaelektrijaam toodab üle 22 protsendi Ukraina elektrist.

Varem toodeti suur osa elektrist Ida-Ukrainast pärinevast kivisöest, kuid sealse ebastabiilse olukorra tõttu pole kaevandused enam Kiievi kontrolli all. Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) teatas sel nädalal, et Kremli toetatud separatistid transpordivad suurel hulgal kivisütt Venemaale.

Moskva teatas eile, et on valmis Kiievile energiakriisi ärahoidmiseks odavalt kivisütt müüma. Venemaa presidendi pressiesindaja Dmitri Peskovi sõnul on tegemist hea tahte märgiga. «President Putin ütles, et ka rasketel aegadel pole ta loobunud järjekindlast poliitikast toetada ukraina rahvast ja pakkumast reaalset toetust,» lausus Peskov eile.

«Kuna olukord on kriitiline, siis võttis Putin selle otsuse vastu hoolimata sellest, et tasutud pole ettemaksu, mis on tavaliselt tingimuseks,» lisas ta.

Donbassi kaevandused tootsid tänavu 14,4 miljonit tonni kivisütt ning vahemikus 1.—18. detsembrini 680 000 tonni.

Venemaa lubas Ukrainale müüa 500 000 tonni kuus. «Kui jõutakse kokkuleppele, siis oleme valmis saatma lisaks 500 000 tonni ehk kokku miljon tonni kivisütt, et Ukraina saaks energiaprobleemid lahendatud,» ütles Venemaa asepeaminister Dmitri Kozak.

Venemaa hakkas Ukraina energiaprobleemidele tähelepanu pöörama pärast seda, kui Kiiev oli sunnitud kahel korral katkestama elektri tarnimise märtsis Moskva poolt annekteeritud Krimmile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles