Hiina pistis juba kolmandat aastat järjest kõige rohkem reportereid trellide taha

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina oli 2014. aastal kõige suurem ajakirjanike vangistaja, juba kolmandat aastat järjest, selgus ajakirjanikke kaitsva komitee CPJi raportist.

2014. aastal vahistati 220 ajakirjanikku ehk üheksa inimest rohkem kui mullu. Selle sajandi algusest on reporterite vahistamine ligi kolm korda suurenenud.

Hiinas ja Iraanis istuvad trellide taga kolmandik vangistatud ajakirjanikest. Hiinas 44, Iraanis 30. Et Hiina on musta nimekirja esinumber, näitab see CPJi raporti hinnangul Hiina presidendi Xi Jinpingi kasvavat survet meediale, advokaatidele, dissidentidele ja akadeemikutele, kes valitsuse eelistatud joonest kõrvale kalduvad.

Peale ajakirjanike vahistamise on Beijing väljastanud uusi reegleid selle kohta, mida tohib kajastada. Samuti on nad keeldunud andma viisasid välisajakirjanikele. Vähemusküsimustest kirjutamine on Hiinas endiselt hell teema. Pea pooled vangistatud ajakirjanikest on tiibetlased või uiguurid. Iraanis on vangistatud ajakirjanike arv aga langenud.

60 protsenti kõigist vangistatud ajakirjanikest üle maailma süüdistatakse riigi õõnestamises või terrorismis. 20 protsenti ei üle süüdistustest isegi teadlik. Üle poole on veebiajakirjanikud ja kolmandik vabakutselised.

CPJ (Committee to Protect Journalists) kogub andmeid 1990. aastast alates ja avaldab iga aasta lõpus kokkuvõtte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles