Johannes Paulus II tappa tahtnud türklane käis paavsti haual

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1981. aastal paavst Johannes Paulus II tappa üritanud Mehmet Ali Ağca asetas läinud nädala laupäeval poolakast usumehe hauale lilled.

«Ma naasin paika, kus toimus ime, siin täideti Fatima kolmas ime. Oma katsega tappa paavsti saavutasin ma ime. 34 aastat hiljem naasin ma, et karjuda kogu maailmale, et me oleme jõudnud maailma lõppu,» selgitas Ağca, kes asetas paavsti hauale kimbu valgeid roose.  «Mul on rõõm olla siin Püha Peetruse väljakul, ime sündimise paigas ja kristluse kohtumispaigas. Elagu Jeesus Kristus, maailma lunastaja.»

2010. aastal vanglast vabanenud 56-aastane Ağca, kes kuulus paremäärmuslikku rühmitusse Hallid Hundid, kuid kelle enda väitel tegutses ta omal algatusel, soovis kohtuda ka praeguse paavsti Franciscusega, kuid Vatikani kinnitusel kohtumist siiski ei toimunud.

Johannes Paulus II kohtus Ağcaga Itaalia vanglas 1983. aastal ning andestas talle. Itaalia andis Ağcale 2000. aastal armu ning saatis ta Türgisse tagasi, kus ta aga võeti kohe uuesti vahi alla. Ühe ajalehetoimetaja mõrva eest 1979. aastal määrati Ağcale kümneaastane vanglakaristus.

Siiski pole selge, kas Ağca tegutses üksi või tellis paavsti atentaadikatse Nõukogude Liit, nagu Vatikan kahtlustab. Nii on viidatud Moskva kartusele, et kommunismivastane ülestõus paavsti sünnimaal Poolas tooks kaasa kogu Nõukogude süsteemi kollapsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles