Porošenko kiitis heaks Ukraina neutraliteedist loobumise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petro Porošenko.
Petro Porošenko. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko kiitis täna heaks neutraliteedist loobumise seaduse, millega riik astus sammu NATO liikmesuse suunas.

Riigipea ütles, et riik viib läbi rida reforme, mille eesmärgiks on viia Ukraina vastavusse NATO nõuetega. Seejärel lubas Porošenko NATOga liitumise küsimuses korraldada referendumi.

Porošenko allkirjaga jõustub seadust tähendab, et kehtivuse kaotab Ukraina valitsuse ja eelmine presidendi Viktor Janukovõtši 2010. aastal ülemraadas vastu võetud eelnõu, mis määratles Ukraina blokkidesse mitte kuuluva riigina.

Venemaa on Kiievi otsuse hukka mõistnud. Näiteks asekaitseminister Anatoli Antonov ütles möödunud nädalal, et blokivälise staatuse tühistamise taga on NATO ning otsus ei aita olukorda normaliseerida. Vene asevälisminister Aleksei Meškovi sõnul ohustaks Ukarina NATOsse kuulumine Euroopa julgeolekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles