Suured sõnameistrid 2014: kõnekaimad tsitaadid Postimehes

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henrik Roonemaa: «Eestil on justkui kaks presidenti. On see president Ilves, keda näeb «Aktuaalses kaameras». Ja see president Ilves, keda näeb Twitteris.»
Henrik Roonemaa: «Eestil on justkui kaks presidenti. On see president Ilves, keda näeb «Aktuaalses kaameras». Ja see president Ilves, keda näeb Twitteris.» Foto: twitter

Postimehe veebilehe päises vahelduvad põnevamad tsitaadid, mille peale vajutades saab lugeda ka kõnealust artiklit. Teeme ülevaate kõnekamatest tsitaatidest sellel aastal avaldatud artiklites.

Toomas Hendrik Ilves: «Minu meelest on Eesti edu olnud selles, et me oleme suhteliselt sallivad.»

Barack Obama: «25 aastat tagasi tulid Balti rahvad kokku näitama oma vabadustahet kõige muljetavaldavamal viisil, mida maailm on kunagi näinud.» 

Sven Mikser: «Edgar Savisaar jääb ka pärast järgmisi valimisi inimeseks, kes jutustab ilusaid asju opositsioonis.» 

Urmas Viilma: «Ilmselt ma ei pääse, kui juba paavst on Twitteris ja Eesti president suhtleb ka rahvaga Twitteri kaudu.» 

Jürgen Ligi: «Päritolu loeb, kui midagi öeldakse. See loob konteksti ja tähenduse ja seab piiranguid.» 

Jaanus Rahumägi: «Teabeamet on oma juriidilistelt pädevustelt umbes munitsipaalpolitseiga samaväärne asutus.» 

Taavi Rõivas: «Ma ei ole nii rumal, et hakkan oma eksimusi välja tooma.» 

Jüri Vendik: «Venemaal endal ei ole parasjagu mingit väärtussüsteemi, Vene riigi ja rahva ainuke vaieldamatu väärtus on Vene riik ise.»

Taavi Rõivas: «Peaministrina käin ma Ämari lennuväljal väga tihti ja soovitan seda ka kõikidele riigikogu liikmetele.»

Sven Mikser: «Praeguste välireklaamide puhul ei ole tegemist valimiskampaaniaga, kuna ei Tammsaare, Vilde ega Suits ei kandideeri eelolevatel valimistel.»

Valdo Randpere: «Minu jaoks on alati olnud tema (E-N Krossi) puhul see küsimus, et üks inimene ei oska kahele küsimusele vastata: miks venelased teda tahavad ja miks ameeriklased teda ei taha.»

Priit Pullerits: «Õpitud-teeseldud feminiinne õrnus ja hingelisus, millega tegelikult maskeeritakse oma argpükslust ja printsiibitust, lõtvust ja mugavust, on ülendatud õilistavaks avatuseks.»

Edgars Rinkēvičs: «Teatan uhkusega, et olen gei...soovin kõigile edu.»

Ahto Lobjakas: «Muidugi ei tule maailmalõppu. Riik elab Pentus-Rosimannuse üle.»

Igor Gräzin: «Võib-olla oleks tõesti parem, kui sinna (välisministeeriumi) saaks mõne otsustusvõimelisema inimese, sest teatav mentaalne ebastabiilsus Euroopa Parlamendis ei ole vahest nii ohtlik.»

Hannes Võrno: «Oleme jõudnud punkti, kus mees hoolitseb rohkem oma tagumikulihaste kui aju eest.»

Jüri Mõis: « Ega rahandusministrist suurt midagi sõltugi, sest Eesti püsib ametnikel.»

Jevgeni Ossinovski: «Facebooki seinale tehtud postituste lugemise lõpetasin. Sinna on ilmunud igasugused inimesed, kes selgitavad mulle, kuidas olla päris eestlane.»

Mihhail Lotman: «Kui keegi hakkab minu päritolu mulle nina ette hõõruma, on see tema isiklik probleem ja suhtungi temasse kui erivajadustega inimesesse.»

Jürgen Ligi: «Tema, sisserändaja poeg roosast erakonnast peaks olema üliettevaatlik, aga ta ei teagi vaadata.» 

Raul Puusepp: «Eestis saab väga suur osa elanikest autosse istudes kümne minutiga supermarketisse ja kõike osta varavalgest hilisõhtuni.»

Toomas Hendrik Ilves: «Seaduse vastuvõtmine ei muuda kellegi seksuaalset sättumust, ei vii kokku ega lahku samasooliste inimeste perekondi ega muuda tõsiasja, et neis peredes kasvab lapsi.»

Juhan Kivirähk: «Poliitikutel tuleks endale aru anda, et lõimumisprotsessid ühiskonnas on väga komplitseeritud ning nõuavad teostamiseks nii taktitunnet kui ka aega.»

Mart Juur: «Meid eestlasi on nii vähe, et igaüks peab vähemalt kolme mehe eest väljas olema.»

Nikolai Polozov: «Venemaal ei ole õigusemõistmist kui niisugust.»

Mihkel Raud: «Barack Obamal on vahendeid ja detsibelle vähem kui rock-bändil. Kuid seda tõhusam on tulemus, kui show õnnestub.»

Marika Merilai: «Et alkoholi tarbimine on vaid mõne kuuga jõuliselt tänavapilti naasnud, võib igaüks oma silmaga näha – kaupluste ümbrused on muutunud registreerimata välibaarideks.»

Tarmu Tammerk: «Evelin ja Toomas Hendrik Ilves on end presidentuuri jooksul esitlenud «kogu raha eest».»

Priit Suve: «Alkoholil peab ikka võimas mõju olema, kui ainuüksi sellest rääkimine võib kaine mõtlemise varjutada.»

Kalle Klandorf: «Kui keegi arvab, et demokraatia on pudeliga näpus tänaval jõlkumine ja kõikvõimalikes kohtades urineerimine, siis on küll midagi väga valesti.»

Edward Lucas: «Nagu laisavõitu teismelised, teavad ka Euroopa juhid hästi, kuidas käituda äratuskella kuuldes. Nad vanguvad voodist välja, silmad rähmas, ning kinnitavad, et kõik on korras.»

Erika Kirpu: «Olen raske juhtum, mõtlen liiga palju oma peaga.»

Keit Pentus-Rosimannus: «Olen näinud küll ja veel mehi, kes on hullemad intrigaanid ja klatšimoorid kui kõik nende naiskolleegid kokku.»

Kari Käsper: «Puudega ja puudeta inimesed elavad omaette paralleelmaailmades, nagu eestlased ja venelased Eestis.»

Ene Ergma: «Minu õnnetuseks on olnud see, et olen tulnud keskkonnast, kus luulusid ei usuta. Ma ei suutnud inimestele silma vaadata ja luulusid ajada.»

Karmo Tüür: «Hetkel kõmiseb propaganda kanonaad kõrvulukustavalt.»

Abdul Turay: «On omamoodi irooniline, et mina kui välismaalane võin istuda volikogu saalis, kuid ratastoolis eestlane ei pääse sinna isegi mitte külalisena.»

Maret Maripuu: «Möödas on ajad, kui inimene töötas 40 aastat ühes ametis, sai pensioneerudes kingituseks nimelise kella ning seejärel jäi koju lapselapsi kantseldama ja muruaeda klanima.»

Piret Kalda: «Väiksed lapsed ei tohi terroriseerida vanemate inimeste seltskonda.»

Märt Rask: «Ega prokuratuuri pudipõll ka puhas ei ole seal.»

Henrik Roonemaa: «Eestil on justkui kaks presidenti. On see president Ilves, keda näeb «Aktuaalses kaameras». Ja see president Ilves, keda näeb Twitteris.»

Rein Taagepera: «Võib ju ka lapsi juurde muretseda, aga see pole üldsegi nii lõbus. Pärast üht-kaht last tüdib ära.»

Sven Mikser: «Laulupeo õnnestumine sõltub eelkõige nendest kümnetest tuhandetest inimestest, kes on laulukaare all, mitte nendest, kes istuvad VIP-sektoris.»

Ester Tuiksoo: «Parem õudne lõpp kui lõputu õudus.»

Airi Värnik: «Kas need iseloomujooned, mida me eestlastele omistame, ei ole mitte alkoholist tingitud muutused psüühikas?»

Siret Kotka: «Ester Tuiksoo oli hea riigikogu liige ja ma arvan, et ta ei ole võimeline nendeks tegudeks, mis on temale kohtuotsuses esitatud.»

Siim Kallas: «Minu aeg on läbi, ma ei usu, et minu lisaväärtus poliitikas enam väga suur on.»

Henrik Roonemaa: «Nutitelefon on tähtsaim seade meie elus, milleta oleksime abitud nagu Põhja-Korea turistid Pariisis.»

Liisa Pakosta: «Ma ei arva, et kõik riigikogu liikmed peaksid tingimata olema kõrgelt haritud kõrgetasemelised arutluspartnerid.»

Tarmu Tammerk: «Sellega paneb peaminister ennast samasse ritta endise Nõukogude Liidu Kesk-Aasia vabariikide totalitaarsete päikesekuningatega, kes suhtlevad meediaga ainult valikuliselt.»

Andrus Ansip: «Üheksa aasta jooksul, mil ma töötasin peaministrina, sain ma kasutada riigi kõige paremate ekspertide abi. Riigikogus riigikogu liige on praktiliselt üksi.»

Ando Kiviberg: «Peavad olema raudsed närvid ja mina treenin praegu enda omi.»

Olga Sõtnik: «See, mis toimus Tallinna linnas, oli erakordselt nahaalne – pigem oli tegemist inimeste isiklike reklaamikampaaniatega kui linnaelanike informeerimisega.»

Jürgen Ligi: «Eks selles seisnebki populaarsete ministrite eripära, et hea on mees, kes lubabki.»

Edgar Savisaar: «Tallinna teed on tõesti heas korras.»

Mart Laar: « Eesti seadustega oleme ütelnud, et kui ettevõtjad pole mitte otseselt vargad, siis on nad igal juhul väga kahtlased tegelased.»

Toomas Hendrik Ilves: « Õigus teha oma eraelus vabu valikuid on meie vabaduse alus.»

Helve Särgava: «Ma arvan, et iga ema, iga vanaema või tädi võiks olla aasta ema, kui ta on kasvatanud üles ühegi lapse. Eesti riigile on iga laps äärmiselt oluline.»

Aniko Rehviašvili: «Pole mingit rahvuslikku lõhet, on ainult hirm Ukraina pärast.»

Dwayne Steppe, USA sõdur: «Me ei olnud külmaks ja lumeks valmis.»

Ain Seppik: «Kui Keskerakond arvab, et Eesti taasokupeerimine on nende võit, siis ei saa keelata neil seda tähistada.»

Raul Rebane: «Isegi rumalad said pärast Krimmi aru, et siin ei ole tegemist mingi improviseeritud aktsiooniga, vaid süsteemse «vene maade kokkukorjamise» strateegiaga.»

Andres Jõesaar: «Osa seltskonda näeb Eesti venekeelset elanikkonda plahvatusohtliku püssirohutünnina, millele kuumadel aegadel tuleks niisutav veejuga peale suunata.»

Edgar Savisaar: «Ka teised erakonnad võiksid hakata tootma oma Boroditšeid, selle asemel et neid Keskerakonnalt varastada.»

Marianne Mikko: «Olen kohtunud paljude Eesti naistega, kes sooviksid olla Pipid, aga lõpuks on ikkagi Annikad.»

Kaur Kivirähk: «Ettevõtlus on nagu mingi hirmus haigus, mida peaks varjama.»

Rait Maruste: «Gei- ja lesbiinimesed ei ole saadetud meile kusagilt kosmosest, vaid nad on meie heteroseksuaalsete vanemate lapsed.»

Oleg Ossinovski: «Tuleb õppida impeeriumi kõrval elamist. Meie kahjuks praegu seda ei oska.»

Edgar Savisaar: «Ma kannatan ära jutu sellest, et ka Savisaar on peibutuspart. Mul ei ole mingisugust kavatsust Brüsselisse minna ja seda ütlen ma siinkohal täiesti avalikult.»

Eerik-Niiles Kross: «Lääne «me oleme väga mures» stiilis pressiteadete üle naerdakse Moskvas avalikult.»

Andrus Ansip: «Riigil ja rahval on kasulik pidada peaministri ametis aeg-ajalt jäärapäist inimest, kui et hoida ametis inimest, kes on süldina valmis võtma iga anuma kuju.»

Martti Helde: «Kooliharidus on meil paraku praegu selline, et küüditamine võrdub Siber võrdub nälg, ja kõik.»

Jürgen Ligi: «Mind pandi lihtsalt tööle ja kõik, anti mõista, et mu arvamust ei küsita. Nii tegelikult oligi, sihuke mees on Taavi Rõivas.»

Märksõnad

Tagasi üles