Ebaõnn – Kriisa vigastas kätt, Taltsi vaevab seljavalu

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valmo Kriisa.
Valmo Kriisa. Foto: Artur Sadovski

Täna varahommikul Portugali lennanud Eesti korvpallikoondist tabas eile valus kaotus, kui mängujuht Valmo Kriisa vigastas pöialt ning jäi koju.


See pole aga veel kõik – pühapäeval nikastas selga koondise korvialune tugitala Janar Talts ning jättis eilsed treeningud vahele. Erinevalt Kriisast istus ta siiski täna hommikul lennukisse.



Kriisa istus eile õhtul Saku Suurhallis toimunud treeningu ajal pingil, käsi paksult sidemesse mähitud. «Nagu alati juhtus see treeningu viimase harjutuse ajal,» rääkis ta. «Käsi jäi kuidagi meeste vahele ja sai ilmselt mingi löögi. Tundsin kohe, et asi on halb.»



Kriisa labakäest tehti pilt, ent koondise arsti Kalle Põdra sõnul luumurdu pole. «Paar päeva ei saa Kriisa palli käes hoida, kuid loodame, et laupäeval on ta juba mängukõlblik.»



Riis asendab Kriisat

Eesti koondise peatreeneri Üllar Kerde nägu tõmbus Kriisast rääkides murelikult pilve ning ta möönis, et ühe põhimehe kaotus muudab koondise elu raskeks.



Kogenud mängujuhi asemel võttis Kerde Portugali kaasa Marko Riisi, ent reaalselt langeb mängujuhina ülisuur koormus Tanel Sokule. Vajadusel aitab teda selles rollis universaalsete oskustega Tanel Tein.



Treeningu lõppu samuti tänavariietuses vaadanud Talts väitis, et võrreldes hommikuga tunneb ta end palju paremini, ning avaldas lootust, et selja­vaevus ei takista teda homme Portugali vastu tegutsemast.



«Hommikul oli Taltsi seis päris hull, ent ta sai elektriravi ning panime seljale toetava sideme,» selgitas Põder, ent jagas Taltsi optimismi. «Usun, et Janar saab kolmapäeval siiski mängida.»



Kui viimasel hetkel tekkinud probleemid kõrvale jätta, hindas Kerde koondise seisu rahuldavaks. «Arvestan 12 mehega, kuid kindlasti ei pääse igas kohtumises kõik platsile,» sõnas Kerde. «Kontrollmängudega on kujunenud kaheksast-üheksast mehest koosnev tuumik. Igale positsioonile on üks või kaks mängijat, ülejäänutele jäävad episoodilised rollid.»



Võrreldes kontrollmängudega loodab Kerde tõhusamat panust Tanel Teinilt. «Tema roll suureneb kindlasti,» arvas treener. «Küsimus on vaid selles, kui palju ta jaksab. Jalalõikusest on ju möödas kõigest kaks kuud. Kuid olen veendunud, et talle usaldatud minutite jooksul saab Tanelist üks meie võtmemängijaid.»



Varem on Kerde märkinud, et töö käigus elas koondis üle põlvkondade vahetuse. Põhitegijateks on kerkinud mullu veel vahetusmeeste rolli täitnud Talts ning Tanel Sokk, varasemast kuuluvad tuumikusse Kristjan Kangur ja Gregor Arbet. Suure tõenäosusega liidab Kerde nendele neljale mehele neli kogenud pallurit – Teini, kapten Gert Kullamäe, Tarmo Kikerpilli ning Kriisa.



Keerles jäi koju


«Neli vanemat meest meil ongi ning nemad peavad olema hea vaimu tekitajad ning mõistusega mängijad,» mõtiskles Kerde. 



Viimase hetkeni oli koondises töös 14 pallurit, eile õhtul teatas Kerde, et esimesele mängule Portugali sõitvast seltskonnast jäävad kõrvale vigastatud Kriisa ning äärmängija Rait Keerles.



Kontrollturniiridel nähtu põhjal usub Kerde, et hoolealused on tähtsateks kohtumisteks valmis. «Mängud näitasid, et nad suudavad kokkulepitud asju platsil ellu viia,» kiitis Kerde ning lisas, et Kalevi ja Rocki leerid on platsil kenasti ühtseks rusikaks sulanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles