Obama ei välista saatkonna avamist Iraanis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ei välista saatkonna taasavamist Iraanis, vabariiklased omakorda lubavad panna hääletusele Teheranile täiendavate sanktsioonide kehtestamise.

Obama ütles eile usutluses avalik-õiguslikule raadiole vastuseks küsimusele, kas ta kujutab kahe järelejäänud ametiaasta jooksul ette saatkonna avamist Iraanis, et ta ei ütle iial «mitte kunagi».

President lisas, et Ühendriikide sidemed islamivabariigiga tuleb taastada sammhaaval.

Ühendriigid teatasid detsembri keskpaigas suhete normaliseerimisest Kuubaga, mille tulemusena avab Washington lähikuudel Havannas saatkonna.

Washington ja ülejäänud P5+1 riigid - Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa, Hiina ja Saksamaa - loodavad juuliks Iraaniga lõpliku tuumakokkuleppe saavutada, mis sulgeks riigile tee tuumarelvadeni ning viiks Teheranile kehtestatud sanktsioonide tühistamiseni.

USA vabariiklasest senaator Lindsey Graham ütles laupäeval Iisraelis visiidil viibides, et senat hääletab jaanuaris Iraanile kehtestatud sanktsioonide küsimuses.

Alates jaanuarist on nii Ühendriikide senati kui ka esindajatekoja enamus vabariiklaste käes.

Vabariiklased on seisukohal, et tõhusaim viis Iraani tuumaleppe saavutamiseks on suurendada sanktsioonisurvet riigile.

Obama administratsioon ei poolda uute sanktsioonide kehtestamist, kartes, et see võib USA ja teiste P5+1 riikide diplomaatilised jõupingutused nurjata.

Iraan ja P5+1 riigid ei jõudnud plaanitud tähtajaks 24. novembriks kõikehõlmava tuumakokkuleppeni ning kõnelusi pikendati järgmise aasta 30. juunini. Pooled loodavad põhimõttelise kokkuleppeni jõuda juba märtsis.

Iraani  ja P5+1 riikide vahel 2013. aasta lõpus sõlmitud vahekokkulepe jääb kõneluste jätkumise ajaks jõusse ning Teherani külmutatud varasid vabastatakse 700 miljoni dollari ulatuses kuus.

Lõppkokkulepe peaks tagama, et Teheran ei tööta kunagi aatomienergiaprogrammi kattevarjus välja tuumarelvi. Iraan ei ole enda väitel seda kunagi teinudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles