Keila juhid kaitsevad küsitavat koolireformi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nii nagu õiguskantsler Indrek Teder pani ka Harju maavanem Verner Lootsmann kahtluse alla Keila koolide muutmise erakooliks. Keila linnajuhid on veendunud protsessi õigsuses ja lubavad vaid oma otsust kohendada.


Kindel on aga see, et Keilas läksid kõik lapsed 1. septembril kooli nagu eelmiselgi aastal ning saavad tasuta haridust nii tänavu kui ka järgnevatel aastatel. Seda kinnitas pühapäeval Keila linnapea Tanel Mõistus.



Linnapea sõnul on sümboolne see, et 1. septembril algas ka Keila uue koolimaja ehitus ning linna asutatud Keila Hariduse Sihtasutusel on selle rahastamisel praeguse majandussurutise ajal võtmeroll.



Mõistuse sõnul on uut koolimaja hädasti vaja, seda võib igaüks kogeda, kes praegustesse hoonetesse sisse astunud.



«Pealegi on tervisekaitse inspektsioon andnud loa õppetööks praegustes ruumides suurte mööndustega. Nii see lõpmatuseni kesta ei saa. Lastele tasuta koolihariduse tagamine on meie põhiseaduslik kohus, kuid eelkõige kohus Keila elanike ees, ja seda ei muuda miski,» rääkis Mõistus.



Reedel tegi Harju maavanem Verner Lootsmann Keila volikogule ettepaneku viia oma veebruarikuine otsus linna kahe kooli tegevuse lõpetamise ning nende õiguste ja kohustuste üleandmise kohta sihtasutusele seadusega kooskõlla.



«Keila volikogu otsus on läinud vastuollu põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse sättega, milles on loetletud munitsipaalkooli tegevuse lõpetamise alused,» väitis maavanem.


Seega ei ole volikogu soov korrastada Keilas hariduse andmist ja parandada selle kvaliteeti otsuses piisavalt põhjendatud ega vasta seaduse mõttele.



Mõistuse hinnangul võib Keila koolide teemalist arvamustevahetust jälgides tähele panna, et eri ametiisikutel on erinev nägemus sellest, milliseid kaalutlusi välja tuues oleks olnud õige otsustada Keila kahe kooli ühinemine sihtasutuseks.



«Meie siin Keilas teame kindlalt, et tahame luua linna lapsi, lapsevanemaid, õpetajaid ja uut maja ühte liites parima väikelinnakooli Eestis,» lubas linnapea.



Ta kinnitas, et selle eesmärgi nimel on linnavalitsus ja volikogu valmis kõik ettepanekud ära kuulama ning vajaduse korral kohendama mõned formaal­sused otsustes, et tagada asja seaduslikkus.



«Oleme saabuvad muutused läbi rääkinud nii lapsevanemate, õpetajate kui ka õpilastega ning selgitanud ka seda, et tasuta haridus jääb kindlalt alles, kuid seda hakkab saama paremates tingimustes,» selgitas Mõistus.



Tema sõnul on Keila juhid ka vastutustundlikud lapsevanemad ja linna patrioodid, kes ei soovinud lasta kodulinna hariduselul ju vanaviisi edasi vireleda.



Mõistuse andmetel konsulteeris linnavalitsus Keila hariduselu ümberkorraldamise jook­sul haridus- ja teadusministeeriumiga ning kavatseb seda teha ka edaspidi.



Ministeerium on Keila Hariduse SA-le väljastanud vajalikud koolitusload. Kui Keila volikogu maavanema ettepanekut ei täida, on Lootsmannil õigus vaidlustada volikogu otsus halduskohtus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles