Kadri Simson: head liidrit ei hakka keegi vahetama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Peeter Langovits

Riigikogulase ja Keskerakonna aseesimehe Kadri Simsoni hinnangul on uus juht küll alati huvitavam, kuid poliitikas maksab kogemus palju ja head liidrit ei hakka keegi vahetama ka vanades Euroopa riikides.

Pühapäevases Raadio 2 saates «Olukorrast riigis» tõstsid saatejuhid esile, et Eesti on Lääne- ja Põhjamaadest selgelt erinev, sest siinsete suurparteide juhid pole umbes 15 aasta jooksul praktiliselt vahetunud.

«Ma olen enda põlvkonnas näinud juba kahte noort meest, kes on erakonna juhtimise üle võtnud,» sõnas ta. «Mõlemad on paraku ebaõnnestunud ja erakonna faktiliselt lõpetanud.»

«Kuid juba vanasõna ütleb, et kaks ei jää kolmandata ning ma usun, et peatselt on taas mõnda parlamendierakonda juhtimas 30ndates esimees,» lisas ta.

Simsoni tõstis esile, et kui erakonna esimees on kogemustega meeskonnaehitaja, suudab ta endas ühendada nii värsket mõtlemist kui lennukaid ideid. Lisaks toonitas Simson, et ideed erakonnas ei sünni vaid ühe inimese peas, vaid heas meeskonnatöös.

Parimaks näiteks, kus erakonda on juhtima leitud inimesi nii erakonnast seest kui väljast, peab Simson sotse.

«Sellele vaatamata tundub mulle, et ka selles erakonnas eksisteerib tugev nostalgia ja austus just algusaastatel erakonda vedanud poliitikute suhtes,» sõnas ta.

Eesti erakondade juhid

Edgar Savisaare algatusel sündis 1991. aastal Eestimaa Rahvarinde aktiivsetest tegelastest, kes polnud astunud teistesse parteidesse, koosnev uus erakond – Eesti Keskerakond. Erakonna esimees on lühiajaliselt olnud ka Andra Veidemann.

Mart Laar oli aastatel 1992–1995 erakonna Isamaa, seejärel 1998–2002 Isamaaliidu esimees. Uuesti tõusis Laar Isamaa ja Res Publica Liidu esimeheks 26. mail 2007.

Andrus Ansip on Eesti Reformierakonna asutajaliige ja 2004. aasta novembris valiti ta Reformierakonna uueks esimeheks, kusjuures senisest pikaajalisest esimehest Siim Kallasest, kes siirdus Euroopa Liidu teenistusse, sai erakonna auesimees.

Eestimaa Rahvaliitu juhtis aastatel 1994-2000 Arnold Rüütel ja seejärel 2007. aastani Villu Reiljan, kellele järgnesid Jaanus Marrandi ja Karel Rüütli (2008 ja 2009) ning siis kohusetäitjatena Mai Treiali ja Arvo Sirendi.

Jüri Pihl on 2009. aastast Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees. Ivari Padar oli sotside juht aastatel 2002-2009, kuid siirdus ta Euroopa Parlamenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles