Bērziņš pole 9. mai pidustustel osalemise otsust langetanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Andris Bērziņš.
Läti president Andris Bērziņš. Foto: SCANPIX

Läti president Andris Bērziņš otsustab Moskvas 9. mai pidustustel osalemise pärast olukorra hindamist, ütles Läti välisministeeriumi pressiesindaja Kārlis Eihenbaums täna.

«Otsus tehakse omal ajal, hinnates siis valitsevat olukorda,» sõnas Eihenbaums.

Läti president Bērziņš sai Venemaalt kutse osaleda pidustustel, millega tähistatakse 70 aasta möödumist Nõukogude Liidu võidust Natsi-Saksamaa üle. President pole otsust osalemise kohta veel langetanud.

Bērziņši pressiesindaja Līga Krapāne sõnul on presidendil otsustamiseks veel aega.

Ekspertide hinnangul esindab Bērziņš otsuse langetamisel kõikide ELo liikmesriikide seisukohti, sest Läti on sel perioodil eesistujamaa.

Nende arvates peaks Bērziņš küsimust arutama ka oma Leedu ja Eesti ametivendade Dalia Grybauskaitė ja Toomas Hendrik Ilvesega.

President teeb oma otsuse ilmselt viimasel minutil, ütles Ojārs Skudra Läti Ülikoolist. «See on Bērziņši poliitilise stiili tunnusmärk, kes on viimase hetkeni ootamise poolest väga tuntud. Ta langetab otsuse siis, kui olukord on võimalikult selge,» lausus ta.

Skudra hinnangul on antud kontekstis oluline ka 15. jaanuaril Kasahstani pealinnas Astanas toimuv niinimetatud Normandia formaadis kohtumine, millest võtavad osa Ukraina president Petro Porošenko, tema Vene ametivend Vladimir Putin, Saksa kantsler Angela Merkel ja Prantsuse president François Hollande.

«Kui see kohtumine on edukas ja selles tehtud otsuseid rakendatakse, siis võib Läti vastus Moskva üritusel osalemise kohta tulla jaanuari lõpus või veebruari alguses,» lisas ta.

Skudra hinnangul on oluline ka Riias 22. mail toimuv ELi idapartnerluse tippkohtumine.

«Putin on ELiga suhete parandamisest väga huvitatud. Kui Bērziņš läheb Moskvasse enne idapartnerluse tippkohtumist, siis on see Venemaa jaoks väga soodne samm,» ütles Skudra.

Eksperdi hinnangul pole lihtne öelda, kas Bērziņš peab 9. mai pidustustel osalema.

«Mõned märgid viitavad osalemiskohustuse suunas, nagu näiteks Läti ekspresidendi Vaira Vīķe-Freiberga algatatud traditsioon. Ühtlasi võib see visiit luua mulje, et Lätil on sarnaselt Ungariga Venemaa suunal eraldi välispoliitika,» sõnas Skudra.

Läti Ülikooli professori Žaneta Ozoliņa hinnangul on Bērziņši visiidi võimalikkus ebaselge. «Tegemist on küsimusega, millele ei saa vastata ainult positiivsel või negatiivsel viisil. Siin on liiga palju teadmata tegureid,» ütles ta.

Ozoliņa hinnangul peaks tegema vahepausi ja suhtlema liitlastega. «Tuleviku arenguid on raske ennustada ja 9. maiks võib paljugi juhtuda,» lisas professor.

Politoloog Juris Rozenvaldsi sõnul tuleks järgida arenguid Ukrainas. «Näiteks millises ulatuses on Kreml valmis tagasi tõmbuma ja käituma ELi silmis konstruktiivselt,» sõnas ta.

Bērziņši otsus on Läti EL-i eesistumise kontekstis oluline, rõhutas Rozenvalds. «Minu hinnangul pole presidendi võimalik visiit ainult Läti siseasi. Sellest kujuneb terve ELi seisukoht,» ütles politoloog.

Pidustustel osalemise kutse sai ka Leedu president Dalia Grybauskaitė, kes otsustas Moskvasse minemisest loobuda. «Kutse jõudis kohale. [Leedu] president ei kavatse sündmusest osa võtta,» ütles presidendi pressiesindaja Modestas Naudžius BNS-ile täna.

Moskva tähistab igal aastal Moskva Punasel väljakul sõjaparaadiga võitu Teises maailmasõjas.

Tänavu saatis Venemaa kutsed välja ajal, mil Krimmi annekteerimine ja Ukraina separatistide toetamine õõnestab suhteid teiste riikidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles