Mogherini: ÜRO hääletus näitab Lähis-Ida rahukõneluste hädavajalikkust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini.
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu välispoliitikajuhi Federica Mogherini sõnul näitab teisipäevane ÜRO Julgeolekunõukogu hääletus Palestiina riikluse üle vajadust jätkata kiiresti Lähis-Ida rahukõnelusi.

Julgeolekunõukogu ei võtnud vastu araabia riikide toetusel valminud resolutsioonikavandit, mis sillutanuks tee Palestiina riigile pealinnaga Ida-Jeruusalemmas.

Julgeolekunõukogu viieteistkümnest liikmest toetasid teisipäeva õhtul resolutsiooni Prantsusmaa, Hiina, Venemaa, Argentina, Tšaad, Tšiili, Jordaania ja Luksemburg, vastu olid USA ja Austraalia ning hääletamata jätsid Suurbritannia, Leedu, Nigeeria, Lõuna-Korea ja Rwanda.

USA oli lubanud eelnõu vetostada, kuid see ei osutunud vajalikuks, sest üheksat häält kokku ei saadud.

Resolutsioonikavand nägi ette palestiinlaste ja Iisraeli rahuläbirääkimiste lõpetamist 12 kuu jooksul ning kutsus Iisraeli lahkuma okupeeritud aladelt 2017. aasta lõpuks.

Hääletus «rõhutab taas kord osapoolte sisukate läbirääkimiste jätkamise hädavajalikkust ja vajadust, et rahvusvaheline kogukond keskenduks konkreetsetele saavutustele», jõudmaks lõpplahenduseni, ütles Mogherini.

EL ei ole Palestiina riikluse küsimuses üksmeelne. Seda näitavad kasvõi Prantsusmaa ja Luksemburgi poolthääl ning Suurbritannia erapooletuksjäämine.

Mogherini ütles aga, et kõik soovivad rahulepet, mille aluseks oleks «rahus ja julgeolekus ning teineteist tunnustades kõrvuti elavate riikide» põhimõte.

«Euroopa Liit on seisukohal, et läbirääkimiste edu võti on selgete parameetrite kindlaksmääramine,» rõhutas välispoliitikajuht.

Mogherini sõnul tuleks parameetrite aluseks võtta maa-rahu-vastu ÜRO resolutsioonid, mis saavutati 1991. aastal alanud Madridi rahuprotsessi tulemusena, ning hilisemad diplomaatilised jõupingutused.

«EL kordab üleskutset mõlemale poolele jätkata kiiresti läbirääkimisi ning hoiduda igasugustest sammudest, mis õõnestaksid kahe riigi lahenduse elujõulisust.»

EL taunib Iisraeli asunduste laiendamist Läänekaldal ja Ida-Jeruusalemmas, sest see kahjustab rahuprotsessi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles