Nimekiri: 7 halba uudist, mille Kreml peitis pühade varju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kremli järjekordne halb aastavahetusuudis, Navalnõide kohtuotsuse teatamine, tõi töörohked pühad meeeleavaldajaid maha suruma läkitatud OMONile.
Kremli järjekordne halb aastavahetusuudis, Navalnõide kohtuotsuse teatamine, tõi töörohked pühad meeeleavaldajaid maha suruma läkitatud OMONile. Foto: SCANPIX

Läänekristlaste jõulude ja aastavahetuse periood on juba aastakümneid olnud Kremli lemmikaeg, mil tulla välja halbade uudistega.

Nõukogude invasioon Afganistani

Nõukogude-Afganistani sõda algas 1979. aasta 24. detsembril Nõukogude vägede sissetungiga Afganistani. Nõukogude eriväelased hukkasid toonase Afganistani liidri Hafizullah Amini ja asendasid ta oma protežee Babrak Karmaliga,

Sissetungi eesmärgiks oli suruda maha mäss Nõukogude mõju vastu Afganistani poliitikas. Sõda, kus Kreml lootis kiiret ja otsustavat võitu, lõppes üheksa aastat hiljem alandava lahkumisega.

Nõukogude Liidu lagunemine

1991. aasta 25. detsembril loobus Nõukogude Liidu viimane liider Mihhail Gorbatšov oma kohast ja liidu kooshoidmisest. Ta kuulutas oma ametikoha kaotatuks, käskis NSVLi laiali saata ja andis võimu üle Boriss Jeltsinile. Vana-aastaõhtul langetati Kremlil sirbi ja vasaraga punalipp ja asendati see Venemaa omaga.

Grožnõi ründamine

1994. aasta vana-aastaõhtul alustas Moskva oma esimest Tšetšeenia sõda alustades Grožnõi ründamist. Uusaastakellade asemel tuli aasta 1995 Tšetšeenia pealinnas mürsu- ja pommipaukudega. Too rünnak lõppes Vene vägedele ränga lüüasaamisega. Tänu halvale väljaõppele ja segastele käskudele Moskvast tõmmati kiirelt tagasi. Vene vägedel õnnestus Grožnõi vallutada 1995. aasta veebruari alguses.

Jeltsini tagasiastumine

Boriss Jeltsin teatas oma lahkumisest 1999. aasta vana-aastaõhtu teleesinemises, lõpetades rabava kõne rahvale head uut aastat soovides. Tema kuus kuud enne ametiaja lõppu tehtud lahkumisavaldus sillutas teed Vladimir Putini tõusule.

Vene-Ukraina gaasivaidlused

Venemaa ja Ukraina vahelised teravad gaasivaidlused tipnevad tavaliselt detsembri viimastel päevadel, kui Gazprom keerab keset pühasid ukrainlaste gaasi kinni.

Hodorkovski otsus

Mihhail Hodorkovski kohtuotsus tuli 30. detsembril 2010 ehk päev enne Venemaa suurimat ülerahvalist püha. Juba vanglas istuvale Hodorvkskile ja tema kaastöötajale Platon Lebedevile määrati veel kuus lisa-aastat vanglas.

Navalnõi kohtuotsus

Vastavalt Kremli pikaajalisele traditsioonile teatati 29. detsembril, et algselt 15. jaanuarile kavandatud Aleksei Navalnõi kohtuotsus tehakse teatavaks hoopiski 30. detsembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles