Soome ehitab X-tee üles Eesti eeskujul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart
ID-kaart Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Soome võtab eeskuju e-Eestist, kus riigi infosüsteemide andmevahetuskiht X-tee on olnud kasutuses juba kümmekond aastat, ehitades sarnase süsteemi üles 2015. aasta jooksul.

«Kui eestlane läheb Eestis haiglasse, siis on arstil võimalik näha tema haiguslugu,» toob X-tee asjatundja Riho Oks YLE uudistele näite. Ka patsient saab ID-kaardi ja salasõnade abil siseneda e-tervise portaali ja näha oma tervise ning haigusloo kohta sisse sisestanud andmeid.

Soome püüab võtta Eestist eeskuju, ühendades avalike teenuste infosüsteemid ja parandada kodanike elektroonilise teenindamise taset.

Eestlased kopeerisid 15 aastat tagasi Soome pealt maha elektroonilise isikutunnistuse. Nüüd võtavad soomlased omale eeskujuks eestlaste arendatud X-tee, millele Soome luuakse oma e-teenuste andmevahetuskiht.

Plaanide järgi võetakse see Soomes kasutusele järgmise aasta lõpus, kui Eestis on valminud X-tee kõige viimane versioon.

Rahandusministeeriumist hanget juhtiv Pauli Kartano selgitas YLE uudistele, et eesmärgiks on lihtsustada tavainimeste elu ja teha kõik selleks, et asjaajamine ametivõimudega oleks sujuvam ega sõltuks ajast ning asukohast.

Kartano tunnistas, et Soomes on olnud e-teenuste arendamisel aeglased. «Eesti väiksus ja teistsugune administreerimiskultuur muudab Eest nobedamaks, aidates kaasa otsuste kiiremale langetamisele ja teostamisele.»  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles