Ukrainlased nimetasid Maidani meeleavaldusi aasta sündmuseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvahulgad Kiievis Maidanil selle aasta veebruaris.
Rahvahulgad Kiievis Maidanil selle aasta veebruaris. Foto: SCANPIX

Ukrainlased nimetasid 2014. aasta suurimaks sündmuseks Maidani meeleavaldusi, tähtsaimateks poliitikuteks president Petro Porošenkot ja peaminister Arseni Jatsenjukki ning aasta pettumuseks ekspresidenti Viktor Janukovõtšit.

Küsitluse viisid läbi Ilko Kutšerivi Demokraatia Algatuse Fond ja Razumkovi Keskus.

Umbes 41 protsenti ukrainlastest pidas aasta alguses Maidanil ning «väärikuse revolutsioonil» toimunut tänavuseks tähtsündmuseks, 30 protsenti pidas selleks «sõda Venemaaga», viis protsenti presidendivalimisi ja sama palju Krimmi annekteerimist.

Kolm protsenti nimetas aasta tähtsündmuseks terroritõrjeoperatsiooni Ukraina idaosas, kaks protsenti Euroopa Liidu ja Ukraina vahelise assotsiatsioonileppe sõlmimist, sama palju pidas tähtsaimaks Viktor Janukovõtši langust ning üks protsent Maidani protestilaagrite laialiajamist ja pool protsenti «Ukraina kodusõda».

Küsitluse organiseerijate sõnul ei olnud küsitluses etteantud variante, kõikidel vastanutel tuli vastus ise sõnastada.

Umbes ühe protsendi arvates ei toimunud Ukrainas 2014. aastal midagi märkimisväärset.

Suurem osa vastanutest ei kutsunud riigi idaosas toimuvat «kodusõjaks» vaid «sõjaks Venemaaga» ning «terroritõrjeoperatsiooniks».

Aasta poliitikuks nimetati 26 protsendiga president Porošenko ning 15 protsendiga peaminister Jatsenjuk.

Aasta pettumuste nimekirjas troonis Ukraina ekspresident Viktor Janukovõtš 33 protsendiga, samuti toodi negatiivses nimekirjas välja Porošenko 17 ning Jatsenjuk üheksa protsendiga.

Kokku osales küsitluses 2008 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles