Kiiruskaamerad on Tallinna-Tartu maantee ohukohtades vähendanud kihutajate arvu

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiiruskaamerast teavitav märk Tallinna-Tartu maanteel.
Kiiruskaamerast teavitav märk Tallinna-Tartu maanteel. Foto: Toomas Huik

Maanteeameti loenduspunktide andmed kõnelevad seda, et lähedusse paigaldatud kiiruskaamerad on tänaseks oluliselt vähendanud kiiruse ületajate arvu.

Maanteeamet kogub Tallinna-Tartu maanteel kiiruskaamerate läheduses andmeid liikluse kohta Ussisoo ja Mäeküla püsiloenduspunktides.

Ussisoo loenduspunkt on ligi 2 kilomeetri kaugusel lähimast kiiruskaamerast ning esimene kiiruskaamera paigaldati punkti lähedusse 2009. aasta juulis.

Mõõtmistulemused on näidanud, et pärast kaamerate paigaldamist on selle läheduses kiiruse ületajate arv märgatavalt vähenenud. Kui 2008. aastal ületas loenduspunkti oma sõidukiga läbinud juhtidest kiirust ligi 37 protsenti, siis 2009. aastal oli see näitaja 28 protsenti ning tänavu 19,8 protsenti.

Langenud on ka keskmine kiirus ning kiirus, mida 85 protsenti juhtidest ei ületanud. 2008. aastal jäi 85 protsendi juhtide suurimaks kiiruseks Ussisool 108 kilomeetrit tunnis ning keskmiseks kiiruseks 97,6 kilomeetrit tunnis. Tänavu on need näitajad vastavalt 103,7 ja 94,4 kilomeetrit tunnis.

Mäeküla püsiloenduspunktis varem fikseeritud mõõdutundetu kihutamine on pärast sellest kohast 1,5 kilomeetri kaugusele kiiruskaamera paigaldamist samuti paranenud. 2008. aastal tuvastas loenduspunkt, et üle 61 protsendi juhtidest ületas kiirust. Tänavuseks on see näitaja langenud 38,6 protsendini.

Kahe aasta eest oli Mäeküla loenduspunktis keskmine kiirus ligi 94 kilomeetrit tunnis, tänavu 89,2 kilomeetrit tunnis.

Fakti, et olukorra paranemises on tähtis roll just kiiruskaameratel, tõestavad näiteks andmed seni veel kiiruskaamerateta Tallinna-Pärnu maantee Are loenduspunktist. 2008. aastal seda punkti läbinud autojuhtidest ületas kiirust 28,1 protsenti. Tänavu aga 25,7 protsenti, ehk vaid üle kahe protsendi võrra vähem. Mäo loenduspunktis langes kihutajate arv sama ajaga ligi 17 protsenti.

Tänase seisuga on kiirusekaamerad Tallinna-Tartu maanteel tuvastanud ligi 13 900 kiiruseületamist.

Politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna liiklusmenetlustalituse juhi Toomas Kaarepere sõnul jääb enamik kiiruseületamistest suurusjärku kuni 10 km/h üle lubatu, neid on kokku ligi 12 000.

Rohkem kui 20 km/h kiirustületanuid on olnud ca 350 ning 10-20 km/h jääb siis suurusjärku ligi 1500-1550.

«See pilt räägib meile, et nendes õnnetusterohkemates kohtades Tartu maanteel on suuri kiiruseületamisi suhteliselt vähe. See on hea tulemus, see tähendab, et kiiruskaamerad aitavad juhtidel ennast kontrollida, mistõttu Tallinna-Tartu maanteel on liiklus sujuvam ning mõistliku kiirusega,» järeldas Kaarepere Ussisoo ja Mäeküla loenduspunktide andmetest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles