Küsitlus: soomlased ei pea Venemaad ohuks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees Venemaa lipuga, millel on Vene karu ja tekst: «Edasi Venemaa!»
Mees Venemaa lipuga, millel on Vene karu ja tekst: «Edasi Venemaa!» Foto: SCANPIX

Soome ringhäälingu YLE küsitlus näitas, et soomlased ei pea Venemaad oma riigi jaoks julgeolekuohuks.

Küsitlus näitas, et vaid kolmandik soomlastest peab tõenäoliseks, et Venemaa võib ohustada lähitulevikus Soome julgeolekut.

Üle 60 protsendi küsitletutest ei näe Venemaas Soomele ohtu.

Soome politoloogi Markku Kangaspuro sõnul näitavad tulemused, et soomlased suhtuvad Venemaasse realistlikult.

«Soomlased oskavad oma varasema ajaloo põhjal teha järeldusi  ega suhtu praegusesse olukorda paanikaga. Küsitlus näitas, et soomlased on poliitilise olukorra suhtes realistid,» selgitas Kangaspuro.

Ekspert jätkas, et ka Soome parteid ja nende liikmed ei pea tõenäoliseks, et Venemaa ohustaks Soome julgeolekut ning selles küsimuses ollakse üksmeelel.

Vasakpoolsed, Keskerakond, rohelised ja Soome Rootsi Rahvapartei pooldajad pidasid Venemaa ohtu väiksemaks kui soomlased keskmiselt.

Küsitluses küsiti, et kui tõenäoline on, et Venemaa võib lähitulevikus, järgneva paarikümne aasta jooksul ohustada Soome julgeolekut.

Vastusevariandid olid, et väga suur tõenäosus, suur tõenäosus, võrdlemisi väike tõenäosus, minimaalne tõenäosus ja ei oska öelda.

YLE telefoniküsitlusele vastas 1003 inimest vanuses 15 – 79 eluaastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles