Pevkur: viisavaba tsoon Venemaaga ei ole mõeldav

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva piiripunkt.
Narva piiripunkt. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Siseminister ja Reformierakonna juhatuse liige Hanno Pevkur ütles Toivo Asmeri poolt välja käidud Venemaaga viisavaba tsooni ideed kommenteerides, et see on Venemaa käitumist arvestades rumal mõte.

«Arvestades Venemaa tegutsemist Ukrainas, kus jutumärkides viisavaba tsoon tekitati sõjaliselt, on meie esmane ülesanne Eesti piiri tugevdada ja mitte tegeleda uitmõtetega viisavabadusest. Ma mõistan, et teatud huvigruppidele pakuks selline vabatsoon erinevaid võimalusi, aga ma ei näe selleks Venemaa praeguse käitumise juures mingisuguseid võimalusi,» kommenteeris siseminister Hanno Pevkur.

Lisaks kinnitas Pevkur, et Asmeri poolt välja käidu ei ole kogu Reformierakonna positsioon. 

«Kuigi Reformierakond ei ole teemat juhatuses arutanud ja ma ei pea seda isegi vajalikuks, julgen väita, et erakonna positsioon on selles küsimuses eitav. Oleme erakonna julgeolekustrateegias keskendunud piirivõimekuse tugevdamisele, piiri väljaehitamisele ja Eesti julgeoleku kindlustamisele. Ideed, mis vähendavad Eesti rahvuslikku julgeolekut, ei olevastuvõetavad,» ütles Pevkur.

«Reformierakonna Ida-Viru juhtpoliitik Toivo Asmeri idee teha viisavaba tsoon Venemaaga ohustab otseselt meie julgeolekuhuvisid ja avab ukse pärani provokatsioonidele ning hübriidohtudele,» teatas ka endine kaitseminister Urmas Reinsalu (IRL).

Samost: viisavaba tsoon ohustaks Eesti riiklust

«Eelmise aasta jaanuaris esitas sedasama idapiiri äärde Venemaaga viisavaba tsooni loomise plaani üks teine juhtiv reformierakondlane - Urmas Klaas. Siis okupeeris Venemaa Krimmi ja ettepanek võeti vaikselt tagasi,» ütles Isamaa ja Res Publica Liidu Ida-Virumaa esinumber Anvar Samost.

Vaadates Venemaa tegevust, mitte ainult viimase aasta jooksul, vaid sisuliselt pea kogu Putini režiimi ajal, peaks igale mõtlevale inimesele selge olema, millist selget ohtu Eesti riiklusele ja inimeste turvalisusele kujutaks endast idapiiri äärde 50-kilomeetrise viisavaba, sisuliselt kontrollimatu, tsooni loomine, lisas Samost.

Paet: piirikontroll toimib ka viisavabaduse korral

«Kujutage ette, kui lihtne oleks Venemaal saata viisavabaduse tingimustes Eestisse ükskõik milliseid üksusi ja seltskondi. Põhimõtteliselt täpselt nagu Ukrainasse möödunud aasta alguses,» tõi ta välja.

«Piiriäärset viisavaba ala pole mõistlik luua ja praeguses julgeolekuolukorras seda kindlasti ka ei tule. Seega pole mõtet tühjast nii palju juttu keerutada,» ütles Reformierakonna liige Urmas Paet. «Samas tasub mitte segi ajada viisarežiimi ja piirikontrolli. Piirikontroll Schengenisse mittekuuluvate riikidega säilib ka siis, kui on viisavabadus. Seega ei maksa kedagi hirmutada, tõmmates nende kahe vahele võrdusmärgi. See pole lihtsalt sisuliselt õige,» lisas ta.

Reformierakonna kandidaat Ida-Virumaal Toivo Asmer kirjutas Põhjarannikus, et võiks luua kuni 50 kilomeetri kaugusele Venemaa piirist ulatuva viisavaba ala. « Realiseeritud on see idee Poolal Venemaa Kaliningradi piirkonnaga. Aga ka näiteks Norra ja Venemaa vahel on  30kilomeetrine viisavaba liikumise tsoon, mida tahetakse suurendada 50 kilomeetrile,» kirjutas Asmer.

Sellise reformiga saaks luua Ida-Virumaale hulganisti töökohti ning need oleksid paljudele Ida-Virumaa noortele hüppelauaks, väidab Asmer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles