Tormihoiatus Pärnus: meretase tõuseb ligi poolteist meetrit kõrgemale

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surfarid ja purjelaudurid Pärnus eelmisel aastal.
Surfarid ja purjelaudurid Pärnus eelmisel aastal. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Pärnus võib täna kella viie-kuue ajal tõusta meretase pooleteise meetrini, ütlevad ilmaennustajad.
 

«Meie arvamus on, et meretase tõuseb Pärnus 140-160 sentimeetrini üle keskmise kella kuue ajal,» ütles ilmateenistuse ilmaprognooside osakonna juhataja Taimi Paljak.

Tallinna Tehnikaülikooli meresüsteemide instituut ennustab sama. Joon näitab meretaset. Kõrgeim punkt jääb kella viie peale ja ulatub 125 sentimeetrini:

Foto: Tallinna Tehnikaülikooli meresüsteemide instituut

Kümme aastat tagasi, kui Pärnut tabas kõigi aegade suurim torm, tõusis meretase 275-sentimeetrini üle keskmise. «Praegu see 160 sentimeetrit pole üldse võrreldav sellega,» ütles Paljak.

Pärnakad peavad aga arvestama ka tugeva tuulega, puhanguti 25-28 meetrit sekundis. Kõige tugevam tormituul puhub aga üle Saaremaa ja Hiiumaa, kuni 32 meetrit sekundis. See on vaid veidi vähem kui kümme aastat tagasi Pärnus, kui tuul puhus lausa 38 meetrit sekundis.

Pealinna jõuab kõige tugevam tuul õhtuks, peale kella kaheksat. Siis pöördub edelatuul läände ja loodesse. Hilisõhtul pärast kella kümmet puhub puhanguti tuul kuni 30 meetrit sekundis.

Elektrilevi hoiatab tormi tõttu rikete eest. «Peamist ohtu tormioludes tekitavad just liinidele langevad puud,» selgitas pressiesindaja vahendusel Elektrilevi käiduosakonna juhataja Taivo Tõnne.

Elektrilevi soovitab:

  • Varuda joogivett, kui maja veevarustus sõltub elektrist
  • Kontrollida, et mobiiltelefoni aku oleks laetud.
  • Varuda alternatiivseid valgustusallikaid (näiteks taskulampi või küünlaid).

Maas vedelevat või katkenud elektriliini märgates tuleb helistada Elektrilevi rikketelefonil 1343. Katkenud elektriliinidele ei tohi läheneda ega neid puudutada, kuna juhtmed võivad olla pinge all ja anda eluohtliku elektrilöögi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles