USA kehtestas Põhja-Koreale häkkimisega seoses uued sanktsioonid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama ja Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un
USA president Barack Obama ja Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un Foto: SCANPIX

USA kehtestas Põhja-Koreale ja selle mitmetele valitsusametnikele reedel uued sanktsioonid seoses Hollywoody filmistuudio Sony Picturesi vastu eelmise aasta lõpul korraldatud küberrünnakuga, teatas rahandusministeerium.

«Meie tänased teod on ajendatud otsusekindlusest võtta Põhja-Korea vastutusele hävitava ja destabiliseeriva käitumise eest,» ütles rahandusminister Jacob Lew.

Lew sõnul võetakse sihtmärgiks Põhja-Korea valitsus ja valitsuspartei ladvik ning mõlemale lähedalseisvad isikud.

USA presdent Barack Obama ütles, et andis sanktsioonideks käsu seoses «Põhja-Korea valitsuse provokatiivse, destabiliseeriva ja repressiivse tegutsemisega», sealhulgas ka novembris ja detsembris kahju tekitanud küberrünnakutega.

«Põhja-Korea tegutsemine kujutab endast jätkuvat ohtu Ühendriikide riiklikule julgeolekule, välispoliitikale ja majandusele,» lisas president USA kongressile saadetud pöördumises.

«Meetmete sihtmärgiks pole Põhja-Korea rahvas, vaid valitsus ja selle tegevus, mis ähvardab USA-d ja teisi riike,» seletas Obama.

USA president ja Ühendriikide Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) süüdistavad Pyongyangi muu hulgas küberrünnakus Sony Picturesi vastu, mille tõttu sattusid avalikkuse ette firma töötajate e-kirjad ning mis sundis selle juhte tühistama 25. detsembrile kavandatud filmi «Intervjuu» esilinastuse, sest USA ja Kanada suured kinoketid teatasid, et ei kavatse filmi ähvarduste tõttu näidata. Kinoketid tegid ettevaatlikuks ähvardused häkkerite rühmituselt nimega GOP (Guardians of Peace - Rahuvalvurid), mis manitses filmi võimalikke vaatajaid 2001. Aasta 11. septembri terrorirünnakuid meelde tuletades.

Obama hoiatas, et Põhja-Koread ootab Sony Picturesi ründamise eest vastulöök ja kinnitas, et Washington ei tagane eales «mingi diktaatori ees».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles